Linkovi

Zastupnički dom Kongresa odobrio vojnu pomoć umjerenoj sirijskoj opoziciji, čeka se glasanje senatora


Peshmerga borci - irački Kurdi , se bore protiv militanata ISIL-a

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je mu republikancima predvodjeni Zastupnički Dom Kongresa dao ovlasti da naoruža i istrenira umjerene pobunjenike u Siriji, što je, naglasio je Obama, važan korak ka savladavanju terorističke organizacije.

Glasanje u Zastupničkom domu je iznosilo 273 glasa ZA i 156 PROTIV, a do kraja dana o istom pitanju glasa i Senat.

U medjuvremenu je francuski predsjednik Francois Hollande izjavio da je i njegova zemlja spremna da započne zračne udare u Iraku, ali je odbio da Francuska izvodi iste udare i nad Sirijom.

Predsjednik Obama je u medjuvremenu rekao da će Sjedinjene države biti maksimalno odlučne u borbi protiv militanata Islamske države.
Kratko prije glasanja u Zastupničkom domu, državni sekretar John Kerry je rekao Senatorima da će umjerene snage u Siriji imati velike koristi o robistne medjunarodne zračne kampanje protiv ISIL-a.

Sekretar Kerry je dodao da oko čak 50 zemalja svijeta već nešto radi po tom pitanju u Iraku, dok se javljaju i drugi svjetski lideri koji žele pomoći.

U medjuvremenu stižu vijesti da su militanti Islamske države , uz podršku tenkova , zauzeli 16 kurdskih sela u posljednja 24 sata, duž granice izmedju Sirije i Turske.

izvješćuje se da kurdski civili bježe iz svojih domova u strahu da će ih militanti ISIL-a pobiti. Glasnogovornik moćne kurdske partije u Siriji je izjavio da su se kurdski borci povukli , ili pak izgubili i do 20 sela, i da su evakuirali većinu civila iz njih.

Australijski premijer Tony Abbott je saopćio da je jutros izvedena masovna anti-teroristička racija, koja je izazvana saznanjima da je jedna individua iz organizacije Islamska Država naredila da se počnu vršiti tzv upozoravajuća pogubljenja u samoj Australiji.

Premijer Abbott je rekao da je takva naredba stigla od jednog Australijanca za kojeg se vjeruje da je viši pripadnik ISIL-a. Australijski mediji izvještavaju da sudski dokumenti ukazuju na planove da se otme neki obični gradjanin Australije, da mu se odrubi glava, a tijelo potom zamota u crnu zastavu ISIL-a.

Čelnik Policije Novog Južnog Walesa Andrew Scipione je potvrdio da je bilo planirano da se napad na gradjanina izvrši na javnom mjestu, kao demonstracija sile i prijetnja.

Ove sve informacije su mediji sakupili nakon što je oko 800 australijskih policajaca izvelo racije pred zoru u Sydneyu, Brisbane-u, i Loganu, pri čemu je 15 osoba uhaošeno. Najmanje jedna osoba - 22 godišnji Omarjan Azari, već se danas pojavio pred sudom i optužen je za zavjeru da se izvrši teroristički napad.

Australija je nedavno podigla nivo pripravnosti u odnosu na terorističke prijetnje, usljed prijetnji ISIL-a, koji su pogubili do sada trojicu zapadnjaka i užasne snimke objavili na internetu.

XS
SM
MD
LG