Linkovi

Lideri američke muslimanske zajednice osuđuju nasilni ekstremizam IS-a


Američki muslimani oštro protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Lideri američke muslimanske zajednice osuđuju nasilni ekstremizam grupe Islamska Država u Iraku i Siriji. Oni kažu da militanti eksploatiraju njihovu vjeru u propalom pokušaju da opravdaju nasilni ekstremizam.

Muslimansko društvo All Dulles Area, pokraj Washingtona, poznato je po svojim naporima da promovira međuvjerski dijalog i poboljša razumijevanje islama.

Imam Mohamed Magid kaže da su američki muslimani duboko uznemireni barbarskim nasiljem za koje su odgovorni militanti Islamske države na Srednjem Istoku. "Muslimane Amerikance veoma brinu slike obezglavljivanja nevinih ljudi, posebno naših sunarodnjaka Amerikanaca."

Američki muslimanski lideri su brzo osudili video snimke poput onih koje je objavio IS.

Rizwan Jaka kaže da su borci Islamske Države teroristi. "Mi osuđujemo terorizam i ekstremizam i molimo se za sigurnost naše zemlje. Molimo se za sigurnost i mir širom svijeta."

Američki muslimani protive se nazivu 'Islamska Država', tvrdeći da je to pokušaj otimanja njihove vjere. Nihad Awad, iz organizacije Savjet za američko-islamske odnose: "Oni eksploatiraju moju vjeru, to je vrlo uvredljivo za sve muslimane i mi dižemo glas protiv toga."

Analitičari kažu da je ISIL iznimno vješt u korištenju propagande za regrutiranje, postavljajući na Internet video snimke koje ne mogu biti neovisno potvrđene.

Procjenjuje se da se 12 hiljada stranaca bori u Siriji, uključujući i oko stotinu iz Sjedinjenih Država.

State Department je objavio video sa vrlo drastičnim prikazima zločina IS-a u nastojanju da odgovori na propagandu te grupe.

Državni sekretar John Kerry: "ISIL tvrdi da se bori u ime islama, ali činjenica je da njihova ideologija mržnje nema veze sa islamom."

I druge vjere staju uz američke muslimanske lidere. Kardinal Theodore McCarrick, katolički nadbiskup emeritus Washingtona: "Ubijanje ljudi, samoubilački bombaški napadi, ubijanje nevinih ljudskih bića je krivo. To nije učenje islama."

Muslimani ovdje u Americi se nadaju da će njihova poruka mira i sloge naći odjeka. Imam Magid: "Voljeli bismo da se naši suvjernici muslimani širom svijeta uhvate za ruke i kažu: dosta je!"

Sada kada se Sjedinjene Države zariču da će degradirati i, na koncu, uništiti militante, američki muslimani obećavaju da će ostati ujedinjeni protiv nasilnog ekstremizma.

Američki muslimani oštro protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG