Linkovi

Obama pruža sigurnosne garancije baltičkim državama, a Putin predlaže "plan za mir" u istočnoj Ukrajini


Predsjednik Obama je danas osudio rusku intervenciju u Ukrajini kao napad na integritet te zemlje i pružio uvjeravanja trima bivšim sovjetskim republikama da će ih NATO braniti od bilo kakve agresije od strane Moskve.

On je rekao da su Estonija, Litvanija i Latvija i prije izgubile svoju nezavisnost zbog akcija Moskve, i da sa NATO savezom više nikada neće izgubiti svoju nezavisnost.

Američki predsjednik je to izjavio pred oko 2 hiljade ljudi u glavnom gradu Estonije, Tallinnu, nakon susreta sa liderima tri baltičke zemlje koje su se priključile američko-evropskom vojnom savezu 2004.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je „akcioni plan“ za uspostavljanje mirna u istočnoj Ukrajini, u svijetlu oprečnih izvještaja o tome da li je postignut dogov o prekidu vatre između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika.

Putin je u mongolskoj prijestonici Ulan Batoru rekao da bi i ukrajinska vojska i pobunjenici trebalo da prekinu “aktivne ofanzivne operacije” u Donjecku I Lugansku, gdje su u toku žestoki sukobi, te da bi vladine snage trebalo da se povuku na bezbjednu udaljenost, koja bi onemogućila artiljerijske i druge udare na nastanjena područja

Ruski lider takođe se založio za “punu i objektivnu međunarodnu kontrolu” poštovanja primirja, zabranu upotrebe vojne avijacije protiv civilnih područja, bezuslovnu razmjenu zarobljenika, otvaranje humanitarnih koridora za prolazak izbjeglica i prebacivanje pomoći, te mogućnost slanja timova koji bi poporavili pričinjenu infrastrukturnu štetu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ocijenio je da je Putinov plan “podvala” namijenjena međunarodnoj zajednici uoči početka samita NATO u Velsu, te pokušaj da se izbjegne nova runda sanckija protiv Rusije. Jacenjuk je u saopštenju naveo da je Moskva ignorisala ili prekršila sve prethodne sporazume povezane sa sukobom u Ukrajini i da je Putinov stvarni plan da uništi Ukrajini i vrati Sovjetski savez. Takođe je dodao da mir može da se postigne jedino kada Rusija ukloni “ svoju redovnu vojsku, plaćenike i teroriste sa ukrajinske teritorije, te da Kijev očekuje odluku NATO-a i Evropske unije u pogledu “zaustavljanja agresora”.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je nadu da će mirovni proces konačno početi na sledećoj rundi razgovora predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u petak u Minsku, u Bjelorusiji. Porošenko je naglasio da je Ukrajina “meta agresije susjedne države” i da je uspostavljanje mira prvi zadatak.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika prethodno je saopšteno da su Porošenko i Putin postigli dogovor o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini. Međutim, kasnije je izdato revidirano saopštene u kojem se navodi se da je postignuto obostrano razumjevanje u pogledu koraka koji će doprinijeti uspostavljanju mira.

XS
SM
MD
LG