Linkovi

Pred početak summita lidera NATO saveza u Walesu


Lideri 28 zemalja NATO saveza okupljaju se po prvi put nakon dvije godine, sutra, u Walesu, s dnevnim redom koji je dramatično drugačiji od onoga koji su imali na svom zadnjem sastanku.

Kada su se lideri NATO-a sastali zadnji put, u Chicagu, Afganistan je bio na vrhu njihovog dnevnog reda, a Rusiju se smatralo partnerom u rješavanju pitanja poput terorizma i proliferacije nuklearnog naoružanja. Ove godine, odgovor na rusko pripajanje Krima i njena invazija na istočnu Ukrajinu bit će glavna tema.

Savez je suočen sa 'izmijenjenim svijetom', smatra glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen. "Suočeni smo sa realnošću da nas Rusija smatra neprijateljem, i prilagodit ćemo se toj situaciji."

To znači veću vojnu prisutnost NATO-a u zemljama članicama - kao što su ove postrojbe u Litvaniji - i nove snage brzog i snažnog odgovora na napad na bilo koju članicu. Ali, NATO je također jasno objavio da neće ići u rat protiv Rusije kako bi obranio ne-članicu, kao što je Ukrajina.

Tako je povučena 'crvena linija' za koju Xenia Wickett, iz londonske organizacije Chatham House, kaže da bi mogla biti kontraproduktivna. "Jedna od stvari koje će biti zanimljive ne samo na summitu, nego i šire, jeste hoće li NATO pokušati da bude malo više dvosmislen sa svojim crvenim linijama ubuduće, što bi mu dalo više slobode u manevriranju, ali bi i potencijalne neprijatelje učinilo nervoznijima oko njihovih poteza jer ne bi točno znali kada će izazvati snažan odgovor."

Lideri NATO-a će također raspravljati o prijetnji koju predstavlja Islamska Država, grupa koja je zauzela dijelove Iraka i Sirije i terorizira i lokalno stanovništvo i strance. Sjedinjene Države bombardiraju položaje tih terorista, a zajedno sa drugim članicama NATO-a pružaju humanitarnu pomoć.

Afganistan će još uvijek biti tema diskusije jer snage talibana postaju sve nasrtljivije. Borbena misija NATO-a završava u Afganistanu u decembru, a zvaničnicima treba završno odobrenje Afganistana za sporazum o budućim savjetodavnim snagama za obuku.

Prije samo nekoliko mjeseci, vodile su se rasprave da li je NATO još uvijek relevantan u post-hladnoratovskom svijetu. Takva su pitanja sada s pravom utihnula, kaže direktor Chatham Housea Robin Niblett, koji predsjedava jednom savjetodavnom grupom NATO-a. "To je summit na kojemu sve članice NATO-a i njihovi partneri moraju pojačati svoje komunikacije i međusobno i prema javnosti. Ovo je opasan svijet i postoji svrha za postojanje tog saveza."

Eksperti i lideri NATO-a nadaju se da su video snimke - poput ove iz Ukrajine - uvjerile građane u državama saveza da ulože više novaca u obranu, da financiraju snage brzog odgovora kako bi se suočile sa novim opasnostima koje prijete Evropi i Sjevernoj Americi.

XS
SM
MD
LG