Linkovi

Tajne kretanja jata vode ka kontroli grupa robota na istom zadatku


Tajne kretanja jata vode ka kontroli grupa robota na istom zadatku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Na koji način jata ptica, plove riba, ili krda antilopa iznenada promijene smjer kretanja tako da svaka jedinka promijeni svoje gibanje u skladu sa onima oko nje, naizgled svi u isto vrijeme? Britanski naučnici su stekli dublji uvid u takvo ponašanje, koje je dugo bilo zagonetka za znanstvenu zajednicu.

Veliko jato čvoraka izvodi svoj beskrajni nasumični ples iznad jedne plaže na jugu Engleske, stalno mijenjajući smjer kao da slijede nekog vođu. Njihovo kretanje podsjeća na organiziranu strukturu, ali ni pažljivim osmatranjem ne uspijeva se identificirati onu pticu koju ostale slijede.

Grupa naučnika sa Univerziteta Warwick kaže da je to stoga što ptice imaju instinktivnu potrebu da održe optimalnu gustoću jata, onu koja im omogućuje da uspiju gledati kroz jato i paziti na približavanje grabežljivca, ali i održati jato na okupu.

Glavni istražitelj studije, Daniel Pierce, kaže da svaka ptica u jatu posjeduje jednaki set informacija. „To je kao da velik broj pojedinki neovisno odluči ponašati se na određeni način koji, gledan izvana, izgleda kao organizirana struktura. Ustvari, to je velik broj jedinki koje rade istu stvar u isto vrijeme.“

Na video snimkama, čvorci koje progoni grabežljiva ptica pokazuju jednako ponašanje. To je dodatno potvrdio i algoritam kompjuterskog modela koji je simulirao jato čvoraka u letu.

„S obzirom da je jato uvijek izvana blago neprozirno, pojedinke u jatu imaju više šanse da vide predatora, da vide reakcije drugih ptica na opasnost, i, kako uvijek pokušavaju održati tu važnu informaciju na oku, uvijek se natrag prikupe, tako da predator nije u stanju trajno raspršiti jato,“ kaže Pierce.

Profesor fizike Matthew Turner kaže da ono što funkcionira u zraku, funkcionira i u vodi. „Ribe su unekoliko drugačije od ptica jer imaju drugačija osjetila. One mjere, na primjer, pritisak, ali su u osnovi još uvijek vizuelno utemeljeni organizmi. One gledaju jedna drugu kako se kreću, tako da vjerujemo da gotovo jednak model može objasniti i ponašanje plove riba.“

Naučnici kažu da im razumijevanje ponašanja ptica može pomoći u stvaranju algoritama za upravljanje jatima malih robota, kojima je stavljeno u zadatak stvaranje određenih oblika ili predmeta.

Tajne kretanja jata vode ka kontroli grupa robota na istom zadatku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG