Linkovi

Prvi oboljeli od ebole na američkom tlu


Dr. Brantly stiže u bolnicu u Atlanti
Dr. Brantly stiže u bolnicu u Atlanti

Američki liječnik koji se zarazio virusom Ebole pomažući medicinskim djelatnicima u LIberiji, prevezen je proteklog vikenda natrag u Sjedinjene Države i nalazi se u specijalnom karantinu u bolnici univerziteta Emory u Atlanti, savezna država Georgia.


Dr. Kent Brantly je primio dozu potpuno novog, eksperimentalnog seruma koji nikada do sada nije proban na ljudima, a koji je dramatično popravio njegovo stanje. On je ranije takodjer primio transfuziju krvi od dječaka koji se razbolio od ebole, i potom potpuno ozdravio.
Američka misionarka koja je takodjer zaražena ebolom, bi trebalo da bude specijalnim avionom sa izolacionom komorom prebačena u Ameriku sutra. I ona će biti smještena u istoj bolnici.


Čelnik američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti, CDC, Tom Frieden , je izjavio da ne postoji mogućnost širenja ebole u Sjedinjenim Državama, zbog, kako je naglasio, efikasne kontrole infekcije i mnogo pažljivijeg procesa sahranjivanja oboljelih nego drugdje.


U medjuvremenu je Nigerija prijavila drugi slučaj ebole - radi se o doktoru koji je liječio prvog oboljelog, a koji je umro prije deset dana u Lagosu.
Nigerijski ministar zdravlja je danas izjavio da je još osam osoba u karantinu, i da se čekaju rezultati njihovog testiranja.
Sjedinjene Države šalju još 50 vrhunskih stručnjaka na teren kako bi pomogli u suzbijanju zaraze. Broj mrtvih je u toku dana dostigao gotovo 900 osoba, a nove žrtve su u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu.

XS
SM
MD
LG