Linkovi

U nedjelju, u Vatikanu, zajednička molitva pape Franje, Shimona Peresa i Mahmouda Abbasa


Papa Franjo - čudotvorac Srednjeg Istoka?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Papa Franjo - čudotvorac Srednjeg Istoka?

Papa kaže da se ne upliće u srednjoistočni mirovni proces, ali, neki njegovi štovatelji vjeruju da on može učiniti stvari koje bi bile teške za postići običnim političarima

Papa Franjo je pozvao izraelskog i palestinskog predsjednika, Shimona Peresa i Mahmouda Abbasa, da se zajedno s njim mole ove nedjelje u Vatikanu. Papa kaže da se ne upliće u srednjoistočni mirovni proces, ali, neki njegovi obožavatelji vjeruju da on može učiniti stvari koje bi bile teške za postići običnim političarima.

"Volio bih pozvati Vas, gospodine predsjedniče, i predsjednika Mahmouda Abbasa, da se, zajedno sa mnom, uključite u intenzivnu molitvu, pozivajući Boga da podari mir." Neočekivani poziv bio je upućen tokom papine nedavne posjete Srednjem Istoku, gdje se angažirao u svojevrsne foto'prigode koje pape obično izbjegavaju.

U avionu, na putu kući, papa Franjo je reporterima rekao da se neće uključiti u zapeli izraelsko-palestinski mirovni proces. Ali, Daniel Petri, sa Katoličkog Univerziteta Amerike, u Washingtonu, kaže da je to smion potez. "Ako do nečega dođe, to će biti fantastično. Papa Franjo je čudotvorac Srednjeg Istoka."

Mnogi papini sljedbenici ga već doživljavaju kao tvorca čuda.

"Braćo i sestre, oprost, dijalog, pomirba," rekao je papa u molitvi za mir u Siriji, prošlog septembra. Tjedan dana nakon te molitve došlo je do sporazuma kojim su spriječeni američki zračni udari zbog korištenja kemijskog oružja od strane režima.

No, otada su ipak hiljade ljudi izgubile živote u sirijskom sukobu, a čule su se i nove optužbe o kemijskim napadima, kaže Petri. "Postići pravedni mir u Siriji, to je jako teško. Ali da se ustvrdi da je to uspjeh, vjerujem da je to krivo, i moralno i intelektualno."

Nedjeljni molitveni skup slijedit će nakon jutarnje pentekostalne službe na Trgu Svetog Petra. Ako se ne računa na čudo, jedna je stvar sigurna: bit će to prizor mirovnog napora sa papom u samom centru.
XS
SM
MD
LG