Linkovi

Ukrajinski premijer optužuje rusku vojsku za upade u zračni prostor njegove zemlje


Ukrajinski premijer kaže da su ruski vojni zrakoplovi opetovano ulazili u ukrajinski zračni prostor u, kako je to nazvao, ruskoj agresiji zamišljenoj da potkopa globalnu sigurnost.

Arsenij Yatsenyuk je rekao novinarima u subotu da su ruske snage sedam puta tokom prethodne noći ušle u ukrajinski zračni prostor.

On je to izjavio u Rimu, nakon objave da će skratiti svoju posjetu Italiji, koja je uključila i razgovore s papom Franjom.

Papa je Yatsenyuku rekao da bi on "učinio sve moguće" za promicanje mira u Ukrajini, gdje pro-ruski separatisti nastavljaju s okupacijom vladinih zgrada u više od desetak gradova u istočnoj Ukrajini.

U međuvremenu, Rusija je obećala pomoć u oslobađanju ekipe vojnih promatrača koje su zatočili pro-ruski separatisti, osumnjičivši promatrače da su "špijuni NATO-a".

U petak, pokraj mjesta Slovyansk, separatisti su oteli autobus u kojemu se nalazilo dvanaestak izaslanika Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi, sa sjedištem u Beču.

U priopćenju Bijele kuće, objavljenom u subotu, kaže se da je predsjednik Obama naglasio važnost solidarnosti u odgovoru na ukrajinsku krizu tokom razgovora sa svojim evropskim kolegama.

Ranije je grupa G-7, koju čini sedam velikih ekonomija svijeta, najavila da se složila da "djeluje brzo" sa novim sankcijama protiv Rusije zbog njenih navodnih poteza u Ukrajini.

U zajedničkom priopćenju, SAD, Kanada, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Japan kažu da će poduzeti mjere da intenziviraju "ciljane sankcije" protiv Moskve.

Jedan američki zvaničnik kaže da bi sankcije mogle početi već u ponedjeljak.

U međuvremenu, visoki diplomate Evropske unije su se složili da počnu hitne razgovore u Briselu, u ponedjeljak, o pogoršanju stanja na terenu u Ukrajini i o ekstra sankcijama protiv Rusije, čulo se u subotu od izvora u EU.
XS
SM
MD
LG