Linkovi

Situacija na istočnoj granici izmedju Ukrajine i Rusije sve napetija, dolazi do novog nasilja


Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je optužio Rusiju da želi i vojno i politički okupirati Ukrajinu, dok istovremeno obje strane nagomilavaju trupe na granici.

Gospodin Yatsenyuk je upozorio da bi ruske akcije mogle voditi širem vojnom sukobu u Evropi. On je kazao tijekom sjednice prijelazne ukrajinske vlade da Moskva želi započeti treći svjetski rat.

Istovremeno stižu izvještaji o novom nasilju na istoku Ukrajine, gdje pro-rusku militanti nastavljaju okupirati vladine zgrade u desetak ukrajinskih gradova.

Danas je eksplodirao jedan ukrajinski vojni helikopter u blizini grada Kramatorska. Neki ukrajinski zvaničnici kažu da je eksplozija rezultat navodeće granate koju su ispalili pro - ruski militanti , dok neki drugi kažu da se uzrok bila vatra iz snajperskog oružja.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su željeli blokirati grad Slovyansk u okviru svoje anti-terorističke operacije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je ukrajinske akcije protiv pro-ruskih militanata nazvao krvavim zločinom.

U toku dana je stigla vijest iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova da su pro- ruski militanti priveli i zadržali članove misije OSCE-a u Slovyansku. Nema novih vijesti o ovom incidentu.

Američki predsjednik Barack Obama je danas telefonom razgovarao o Ukrajini s francuskim predsjednikom François Hollandeom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, italijanskim premijerom Matteom Renzijem i britanskim premijerom Davidom Cameronom.

U saopćenju Bijele Kuće se kaže da su se 4 lidera složila s tvrdnjom da je vlada u Kijevu poduzela pozitivne korake kako bi ispunila dogovor potpisan u Ženevi, dok to Rusija nije učinila. Prema Bijeloj Kući, predsjednik Obama je ovom prilikom rekao da je Washington spreman nametnuti nove ciljane sankcije kao odgovor na najnovije akcije Rusije. Takodjer je dogovoreno da sve 4 spomenute zemlje koordiniraju dodatne korake u tom smislu.

Govoreći ranije u Seoulu, Obama je kritizirao , kako je rekao, nastavak ruskog miješanja u Ukrajinu, dodajući kako Vladimir Putin mora odlučiti da li želi da se oslabljena ekonomija njegove zemlje nastaviti slabiti, zato što on ne djeluje diplomatski u Ukrajini.

Izvještaji s terena kažu da je Kremlj drastično povećao broj vojnika na granici. Ukrajinski diplomata pri UN-u je kazao za Glas Amerike da se sada tamo nalazi rasporedjeno oko 80 hiljada ruskih vojnika.

Ranije je američki državni sekretar John Kerry je upozorio Moskvu da će biti nametnute dodatne teške sankcije ukoliko ne počne provoditi u djelo obaveze preuzete u Ženevi. Istodobno, Rusija je započela vojne vježbe uz samu granicu s Ukrajinom, objavljujući da je spremna braniti pro-ruske separatiste.

Državni sekretar Kerry kaže da nema sumnje u to da je Rusija poslala naoružane ljude , koji su potom okupirali vladine zgrade u nekoliko gradova na istoku Ukrajine.

"Svijet zna da mirni prosvjednici ne izlaze na ulice naoružani lanserima granata i automatskim oružjem, što je najnoviji poklon iz ruskog arsenala... Oni kriju obilježja na posve novim uniformama, i govore dijalektom za koji svaki lokalac zna da se govori hiljadama kilometara daleko. Svijet zna da se ruski obavještajni operativci koji su uhvaćeni u Ukrajini, nisu slučajno tu zatkeli, pogriješivši put. Mi smo jasno vidjeli vojnike u uniformama identičnim onima koje su nosili ruski vojnici na Krimu proslog mjeseca, kaže Kerry.

Kerry je rekao da je Ukrajina sa svoje strane odmah počela poduzimati korake o kojima je postignut dogovor u Ženevi.

"Od prvoga dana je ukrajinski premijer Yatsenyuk držao datu riječ. Odmah je pristao da pomogne da se isprazne okupirane zgrade. Suspendirao je anti-terorističke akcije preko Uskrsa, birajući tako smirivanje situacije - usprkos činjenici da njegova zemlja ima legitimno, fundamentalno pravo da brani svoju vlastitu teritoriju i svoj narod.

Kerry je rekao da je Rusija sa svoje strane nastavila destabiliziranje situacije kako bi se ubacivala dublje u istočne dijelove Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da će poslati trupe u Ukrajinu da bi branile pro-rusku populaciju na istoku. Pet separatista je ubijeno u sukobima s ukrajinskim snagama koje su poslate da preuzmu vladine zgrade u gradu Slovyansku.

"Ako su sadašnje vlasti u Kijevu to učinile, onda se one ponašaju kao hunta, kao kriminalna banda, kazao je Putin.

Rusija je jučer započela vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom. Ruski ministar obrane Sergei Shoigu je rekao da Moskva mora reagirati nakon što je Kijev rasporedio 11 hiljada vojnika i 160 tenkova na istoku zemlje.

"Prisiljeni smo da reagiramo na takav razvoj situacije u regionu., kaže Shoigu.

Ukrajinski ambasador u UN-u Yuriy Sergeyev je izjavio za Glas Amerike da je njegova vlada zaustavila operacije u Slovyansku čim su pale prve žrtve. On je potom dodao:

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo da obustavi aktivnu fazu te akcije, da vidimo šta bi se moglo dogoditi, i mogu li se separatisti mirno predati.

Sergeyev je dodao da Rusija nije ništa učinila kako bi obeshrabrila pro-rusku aktivnost na istoku Ukrajine , niti je poduzela ikakve korake u provodjenju Ženevskog dogovora. Državni sekretar Kerry je rekao da medjunarodne sankcije već škode ruskoj ekonomiji i financijama. On je kazao da će cijena biti mnogo viša ukoliko vlada u Kremlju nastavi stazom prijevare i destabilizacije.
XS
SM
MD
LG