Linkovi

NYC: Modni inkubator za mlade kreatore


NYC: Modni inkubator za mlade kreatore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Mnogi doživljavaju mlade dizajnere kao žilu kucavicu modne industrije. Grad New York se nada da će zadržati svoju poziciju vrhunskog modnog centra u svijetu tako što podržava mlade dizajnere programom "modnih inkubatora". Više - u prilogu Bernarda Shusmana.

Na jednom katu zgrade koja se ni po čemu ne razlikuje od drugih oko nje, u New Yorku, prostorije su deset malih dizajnerskih marki sa svih strana Sjedinjenih Država. Ovi modni kreatori, probrani od više od stotinu prijavljenih, nadaju se da će upravo njihovi dizajni postati sljedeći veliki hit.

Već dvije godine, Korporacija za ekonomski razvoj grada New Yorka pruža im značajnu podršku, poput ovog prostora sa vrlo jeftinim najmom.

Daniel Vosovic je jedan od kreatora: "To može biti pravna pomoć, može biti da bih ja htio pokrenuti vlastitu trgovinu na Internetu. Može biti da imam problema u proizvodnji. Oni nas povežu sa mentorima iz modne industrije koji pomažu savjetima, ali nitko ne posjeduje ni djelića naše kompanije. Nema nikakve gotovine, nema ulaganja, sve je samo podrška."

Vosovic, koji je bio finalist druge sezone televizijske serije Project Runway, ima svoje sljedbenike. On razvija bazu među slavnim osobama. U prošloj godini, među njegovim mušterijama bile su Mila Kunis, Emma Stone i Elizabeth McGovern. Ali, da bi dopro do sljedećeg nivoa, da bi postao dizajner slavnih ličnosti, treba mu više od inspiracije. On zna da mu trebaju dobri savjeri i pomoć mentora poput Malcolma Carfraea iz kuće Calvina Kleina i April Uchitel, ranije u modnoj kući Diane von Furstenberg.

"Ja sam mala marka i sam ne mogu održavati mnogo. Stvarno je važno da ovaj grad razumije dizajnere poput nas. Nama treba pomoć prije nego što narastemo u velika imena mode kao što su Ralph Lauren, Donna Karan i slično."

Eric Johnson vodi program Modni inkubator za grad New York: "Mislim da će vam svaki poduzetnik reći koliko je važno imati uz sebe ljude koji su uspjeli u vlastitom biznisu. Ovo su biznisi koje čine samo nekoliko pojedinaca, dakle, imati uz sebe ljude koji su to sve prošli, što se tiče pokretanja i rasta biznisa, to je neprocjenjivo vrijedan resurs koji im nudimo."

Vosovic svu svoju proizvodnju drži u New Yorku. To mu daje veću kontrolu i omogućava mu da osobno nadgleda sve korake u proizvodnji. On također vjeruje u dogoročni pristup poslovnom planiranju.

"Jedna kolekcija ne čini karijeru. Ako odjeća nije odlična, odsklizat ćete se natrag dolje. Ako kasnite u isporuci, spalit ćete si mostove. Za mene, uspjeh znači dugotrajnost. To je lojalnost i osobno ispunjenje."

Vosovic ima rastuću međunarodnu klijentelu na Internetu, a može ga se naći i u nizu butika u Sjedinjenim Državama. Njegova marka raste, a zasluge za to, kaže on, u velikoj mjeri pripadaju programu Modnog inkubatora.

NYC: Modni inkubator za mlade kreatore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
XS
SM
MD
LG