Linkovi

Lijek po narudžbi pomoću testiranja na mikro-organima


Lijek po narudžbi pomoću mikro-organa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
Testiranje novih lijekova na laboratorijskim životinjama nije isto što i testiranje na vrsti kojoj su ti lijekovi namijenjeni. No, u ranim stadijima istraživanja, testiranja na ljudima su ponekad gotovo nemoguća. Naučnici sada pokušavaju razviti ljudske mikro-organe koji bi, kažu, uveliko mogli potaknuti razvoj novih lijekova. Prilog Đorđa Putića.

Testiranje novih lijekova na laboratorijskim životinjama, poput miševa i štakora, nije idealno jer, kad budu testirani na ljudima, mnogi lijekovi koji su mnogo obećavali propadnu zbog štetnih posljedica po druge organe.

Naučnici na Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt, u Nashvilleu, sada razvijaju minijaturne živuće kopije izvjesnih ljudskih organa i kažu da će oni uveliko poboljšati testiranje efikasnosti lijekova na ljude.

Ovaj maleni reaktor, koji sadrži tek šačicu stanica, izvađenih iz ljudske jetre, također sadrži senzore koji nadgledaju zdravlje mikro-organa.

John Wikswo je profesor biomedicinskih nauka i fizike na Vanderbiltu: "Trik je napraviti ih ne previše jednostavnima, ali dovoljno jednostavnim, a onda postaviti pitanja koja su najvažnija."

Konačan cilj je spojiti nekoliko mikro-organa, poput živućih jetre, pluća i bubrega, za testiranje efekata lijeka koji treba djelovati samo na jednog od njih.

Wikswo kaže da je još jedan cilj da se dizajnira nešto što je cijenom pristupačno naučnicima svugdje. "Morate troškove održati niskima, tako da netko može u svom laboratoriju imati stotine ili tisuće takvih mikro-organa."

Naučnik John McLean kaže da bi se ova metoda jednoga dana mogla koristiti za dizajniranje individualiziranih lijekova, baziranih, na primjer, na specifičnom kemijskom sastavu određenog tumora.

"Ono što biste gledali jeste kako te određene stanice u tumoru reagiraju na razne verzije kemoterapije tako da, recimo, sljedeći dan nazovete ordinirajućeg liječnika i kažete mu da koristi lijek broj 7."

Naučnici očekuju da će unutar dvije godine imati nekoliko međusobno povezanih ljudskih mikro-organa, spremnih za testiranje novih lijekova.
Lijek po narudžbi pomoću mikro-organa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
XS
SM
MD
LG