Linkovi

State Department: Pobune na istoku Ukrajine pažljivo i dobro orkestrirane


Victoria Nuland
Victoria Nuland
Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je izjavila da postoji masa dokaza da su nedavne pro-ruske pobune na istoku Ukrajine, bile vrlo pažljivo orkestrirani, dobro isplanirani, dobro ciljani napori da se zauzmu vladine zgrade u nekoliko gradova, u periodu od 24 sata.

Gospodja Nuland koja je i najviši američki diplomata zadužen za Evropu, je ovo izjavila na današnjoj raspravi u američkom Kongresu, koju je organizirao Helsinški odbor Kongresa. Ona je dodala da je Ukrajina alarm za budjenje , te je rekla: Sve ono za što se borimo preko 40 godina kao zajednica slobodnih zemalja, se sada rizikuje , ukoliko se agresivne akcije budu nastavile bez ikakve kazne.

Nulandova je takodjer kazala da Sjedinjene Države nemaju neka velika očekivanja od predstojećih četverostranih razgovora o Ukrajini, ali je važno da putevi komunikacija budu otvoreni.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova je upozorio da situacija s pro-ruskim demonstrantima u tri istočne regije zemlje mora biti riješena u slijedećih 48 sati, bilo pregovorima ili silom.
Ministar Arsen Avakov je rekao da je političko rješenje još uvijek moguće, ali je dodao da će prosvjednici koji žele sukob, naići na oštar odgovor ukrajinskih vlasti.
XS
SM
MD
LG