Linkovi

Amnesty International: Jako povećanje broja izvršenih smrtnih kazni u svijetu tokom 2013.


Amnesty International: Jako povećanje broja izvršenih smrtnih kazni u svijetu tokom 2013.
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Organizacija za ljudska prava Amnesty International kaže da su Iran i Irak razlog velikog povećanja u broju izvršenih smrtnih kazni u svijetu tokom 2013. godine. Na vrhu liste je Kina, a slijede Iran, Irak, Saudijska Arabija i Sjedinjene Države.

Jak skok u broju smaknuća u Iraku i Iranu pridonio je neočekivanom porastu broja izvršenih smrtnih kazni u svijetu 2013., kaže Audrey Gaughran, iz organizacije Amnesty International:

"Izvijestili smo o 369 smaknuća izvršenih u Iranu prošle godine, što je jako zabrinjavajuće. Velik broj ljudi komentirao je takve razmjere egzekucija u Iranu. Ali, mi vjerujemo da se možda dogodilo još više smaknuća."

Amnesty International izvještava o 169 smaknuća u Iraku. U Somaliji je zabilježeno 34 izvršenja smrtnih kazni.

"Mnoga smaknuća koja smo zabilježili ove godine dogodila su se u autonomnoj regiji Puntland. Moram naglasiti da je ukupni zabilježeni broj egzekucija u Somaliji vjerojatno manji od stvarnog stanja."

Amnesty International kaže da vjeruje da je Kina na vrhu broja smaknuća zatvorenika svake godine, sa procjenama u hiljadama pogubljenih. Ranije ovaj mjesec, najviše zakonodavno tijelo Kine, Nacionalni narodni kongres, objavio je da Peking razmatra smanjivanje broja zločina koji se kažnjavaju smrtnom kaznom.

"Trenutno smo uključili amandman Krivičnog zakona u našu godišnju listu radnih zadataka. Razmatramo smanjenje broja zločina kažnjivih smrtnom kaznom, korak po korak," izjavio je Zang Tiewei, iz Komisije za zakonodavna pitanja.

Kina još uvijek svoju politiku po pitanju smrtne kazne drži pod jakim velom tajne, kaže Audrey Gaughran: "Sve dok kineske vlasti ne počnu javno objavljivati smrtne osude i pogubljenja, neće biti moguće potvrditi da li su njihove tvrdnje o smanjenju korištenja smrtne kazne zaista točne."

Sjedinjene Države su pete na listi sa 39 pogubljenja u 2013., jedno mjesto iza Saudijske Arabije sa 79 smaknuća.

Farmaceutske kompanije u Sjedinjenim Državama počele su odbijati opskrbu kemikalijama za letalne injekcije, što vlasti saveznih država tjera da se okrenu značajno labavije reguliranim ljekarnama koje same miješaju te sastojke.

Nekoliko osuđenika na smrtnu kaznu podnijelo je tužbe protiv svoje kazne, tvrdeći da bi korištenje slabije reguliranih farmaceutskih pripravaka moglo biti znatno bolnije i nehumano.

Prošli mjesec je Michael Taylor, osuđen za silovanje i ubojstvo tinejđerke 1989., izgubio svoju tužbu i bio smaknut u saveznoj državi Missouri.

Amnesty International kaže da su ukupno 22 zemlje izvršile smrtne kazne u 2013., jedna manje nego 2012.
XS
SM
MD
LG