Linkovi

Glas naroda na ulicama Donjecka


Glas naroda na ulicama Donjetska
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
U ukrajinskom istočnom gradu Donjecku, građani ostaju podijeljeni oko nedavnog glasanja na Krimu o otcjepljenju od Ukrajine i pridruživanju Ruskoj Federaciji. Stanovnici raspravljaju da li da i sami održe referendum o budućnosti svoje vlastite regije.

U centru Donjecka, jezgru proruskih aktivista se može naći ispod divovskog kipa Lenjina, gdje prikupljaju potpise i novce za svoju kampanju.

Mnogi prisutni su penzioneri, ispunjeni nostalgijom za ukrajinskom sovjetskom prošlosti i zabrinuti što bi mogla donijeti budućnost pod novim proevropskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

"Sve je nepoznato, ne znamo što će biti s nama. On nam ništa ne govori," kaže penzioner Aleksander Nikolajevič.

Nije teško vidjeti odakle bi mogla izvirati ova nostalgija za sovjetskom vlasti. Bulevari ovog podijeljenog grada prepuni su prekrasnih sovjetskih zgrada: knjižnice, kazališta, opera... Tu su i spomenici poginulima u Drugom svjetskom ratu, dijelu povijesti koji još uvijek u temelju oblikuje svjetonazor mnogih od ovdašnjih stanovnika.

Ali, među mlađom generacijom, to je nasljeđe izblijedilo. Kip Lenjina sada gleda u McDonalds restoran brze prehrane, prepun studenata i srednjoškolaca, od kojih mnogi stavljaju u pitanje proglašen motiv Rusije da štiti etničke Ruse u Ukrajini.

"Mi želimo da Ukrajina sama odluči o svom putu. To je sada glavna stvar. Vjerujem da mnogi ljudi, bez obzira na njihove stavove o Evropskoj uniji, o NATO-u, osjećaju isto: da nam ne treba ova zaštita jer nas ona ustvari ni od koga ne štiti," kaže student političkih nauka Jaroslav Kosak.

U utvrđenom sjedištu lokalne vlade, proruska grupa Istočna fronta pokušava lobirati upravu u korist referenduma. Neki ne uspijevaju zatomiti svoje kritike protiv Zapada.

"Sjećam se kako su Glas Amerike i Radio Liberty uništili moju otadžbinu, Sovjetski Savez. Nasljednici tih stanica još uvijek ovdje u Ukrajini propovijedaju o slobodi govora i ljudskim pravima. Ne želim s vama uopće razgovarati," kaže Nikolaj Solnjicev, član Istočne fronte.

S novim proruskim prosvjedima planiranim za dolazeći vikend, nova vlada u Kijevu mora učiniti sve što može da bi uvjerila ovdašnje ruske Ukrajince da će se starati o njihovim interesima. U suprotnom, riskira potpuni gubitak ove regije.
XS
SM
MD
LG