Linkovi

U borbi protiv raka dojke, ključ preživljavanja su edukacija i skrining


U borbi protiv raka dojke, ključ preživljavanja su edukacija i skrining
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Rana dijagnoza ključ je preživljavanja kod žena s rakom dojke. Ali, medicinski stručnjaci kažu da je još uvijek izazov doprijeti tom porukom do svih žena. Kako izvješćuje Mike O Sullivan, organizacija Get In Touch Foundation promovira samopregled za žene i redovne liječničke preglede sa ciljem rane terapije.

Tinejđerke u Los Angelesu uče o raku dojke pomoću naprave nazvane "Daisy Wheel". Dizajnirana u obliku cvijeta, ona ih uči kako da provedu samopreglede i potiče ih da prođu skrining u slučaju da nađu išta nenormalno. Sada je rizik za njih vrlo malen, ali, s godinama, on postaje sve veći.

Kod Mary Ann Wasil, rak dojke je bio dijagnosticiran prije 10 godina, kad joj je bilo 39 godina: "Sin mi je upravo navršio 10 godina, a kćeri 12 i 13. Gledala sam ih i mislila si: Ja nisam nikad imala u obiteljskoj povijesti bolesti rak dojke. To više ne vrijedi za njih."

Slučaj raka dojke u obitelji povećava rizik od obolijevanja. Nastojanja Mary Ann Wasil da svoju djecu poduči o toj bolesti rezultirala su obrazovnim pomagalom "Daisy Wheel", koje se sada koristi u 26 zemalja svijeta.

Stopa obolijevanja od raka dojke veća je u industrijaliziranim zemljama, poput Sjedinjenih Država, gdje se svaka osma žena suočava s takvom dijagnozom. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da, na primjer, Afrika ima mnogo nižu stopu, dijelom zbog razlika u prehrani i načinu života, ali i tamo se ona povećava.

Glumica Angelina Jolie privukla je veliku pažnju javnosti na rak dojke kada je prošle godine objavila da se podvrgla obostranom uklanjanju dojki nakon što je saznala da ima rijetku genetsku mutaciju i obiteljsku povijest bolesti koji ju dovode u vrlo visok rizik od obolijevanja.

Njezina liječnica, Kristi Funk, kaže da su zdravstvena edukacija i skrining ključni. Doktorica Funk je nedavno govorila u jednoj sinagogi u sklopu nastojanja njezine klinike da zdravstveno educira što veći broj građana. Fondacija Get In Touch je kasnije i nju i njezinu kolegicu nagradila na svom redovnom godišnjem skupu u Los Angelesu.

"Svi se nadamo da će se naći lijek ili cjepivo ili nešto treće što će spriječiti da bolest ikad nastupi, ali je to još jako daleko. Za sada naša najbolja obrana protiv te bolesti je rano otkrivanje. Rak dojke u ranom stadiju je 98 posto izlječiv.,“ kaže dr. Funk.

Glumac Rob Lowe - kojemu su baka i majka umrle od raka dojke - bio je jedan od domaćina skupa: "Neizbježno srećem toliko mnogo heroja, od onih koji se bore protiv te teške bolesti, preko onih koji neumorno prikupljaju financijska sredstva za borbu protiv raka, pa do liječnika koji pomiču granice medicinske tehnologije. Dakle, neumitno, i ja postajem inspiriran."

U međuvremenu, Mary Ann Wasil se ponovno bori protiv raka dojke koji je recidivirao. Ali, kako kaže, osjeća se življom nego ikad ranije i širi svoju poruku da rak dojke može biti poražen.
XS
SM
MD
LG