Linkovi

Predsjednik Obama o novim sankcijama protiv pojedinaca u Rusiji i Ukrajini u vezi Krima


Obama Ukraine
Obama Ukraine
Predsjednik Barack Obama je izjavio da je američka podrška za Ukrajinu izuzetno čvrsta, a nakon što je Krim objavio neovisnost od te zemlje i skoro pripajanje Rusiji.

Američki predsjednik je danas u Bijeloj Kući govorio o nizu sankcija na ukrajinske i ruske zvaničnike, koji je jutros rano objavila američka administracija. Predsjednik je takodjer najavio večerašnji odlazak podpredsjednika Joe Bidena u nekoliko evropskih zemalja, kako bi se sastao sa NATO saveznicima, medju njima Poljska, Litvanija, Latvija i Estonija. I sam gospodin Obama odlazi slijedeće nedjelje u Evropu.

Obama je kazao da će Washington nastaviti slati poruke vladi u Kremlju da daljim provokacijama neće ništa postići osim veće izolacije od medjunarodne zajednice, koja će se, medjutim, zajedno nastaviti protiviti kršenju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Gospodin Obama je dodao kako će ova situacija imati loše posljedice na rusku ekonomiju.

NATO je takodjer u današnjem saopćenju glasanje nazvao nezakonitim, i kršenjem ukrajinskog Ustava i medjunarodnog prava. Usprkos oštrim kritikama medjunarodne zajednice, delegacija krimskih parlamentaraca je otputovala u Moskvu kako bi razgovarali o dodatnim procedurama koje su potrebne da bi Krim postao dio Ruske Federacije.

Ukrajinski parlament je usvojio mjeru o djelomičnoj mobilizaciji rezervista.
XS
SM
MD
LG