Linkovi

Društveni mediji pogoduju trgovini djecom u seksualne svrhe


Društveni mediji pogoduju trgovini djecom u seksualne svrhe
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
Stručnjaci procjenjuju da svake godine nekoliko stotina hiljada djece u Sjedinjenim Državama budu žrtve trgovine ljudima u seksualne svrhe. Neki od tih trgovaca ljudima koriste društvene mreže kako bi eksploatirali svoje mlade žrtve. O tom se problemu više čulo na nedavnom saslušanju u Kongresu.

"Kad mi je bilo 12 godina, bila sam odabrana," kazala je kongresnom panelu Stephanie Wu, opisavši kako ju je jedan stariji dječak, kojega je srela na zabavi, namamio da ode od kuće i postane striptizeta i prostitutka. "Taj trenutak mi je zauvijek promijenio život. Te noći, bila su trojica muškaraca i, na kraju, ja nisam mogla prestati povraćati."

Trgovanje djecom u seksualne svrhe predstavlja poduhvat "malog rizika a velikog dobitka", kaže Cindy McCain, koja je na čelu jedne radne grupe za praćenje trgovine ljudima u Arizoni. Ona navodi brojke Nacionalnog Centra za Nestalu i Eksploatiranu Djecu. "Taj Centar također procjenjuje da svodnik može zaraditi između 150 i 200 hiljada dolara po djetetu godišnje. Prosječni svodnik ima 4 do 6 djevojčica."

Premda još uvijek prevladava predodžba o prostitutki koja na ulici nudi svoje usluge i dobiva klijente, sve više trgovaca djecom ustvari koriste internetske medije za seksualnu eksploataciju svojih žrtava, kaže detektiv William Woolf, iz Policije Okruga Fairfax, u Virginiji. "Oni uglavnom iskorištavaju web sajtove socijalnih medija, poput Facebooka, Twittera i sličnih. Tu ciljaju svoje regrutiranje, što je mnogo efikasnije."

Woolf kaže da se trgovina ljudima pojačala ponajviše zahvaljujući Internetu: "Vidimo neke internetske kompanije, recimo Backpage.com, koje otvoreno i, u izvjesnom smislu, posve legalno reklamiraju komercijalni seks. Tim trgovcima to daje priliku da se reklamiraju širokoj publici i da, u osnovi, reklamiraju online našu djecu."

Tvrtka Backpage kaže da surađuje u naporima policije da otkriju trgovce djecom. Odvjetnica tvrtke Elizabeth McDougal kaže Glasu amerike, putem Skypea, da taj websajt nije u korijenu problema. "Ako bi se Backpage i zatvorio, takav sadržaj ne bi nestao. On bi samo prešao na neki tajni ili inozemni websajt."

Vlasti su imale izvjesnih uspjeha u hvatanju trgovaca djecom i zatvaranju websajtova, ponekad se pretvarajući da su klijenti. Ali, potreban je širi pristup kaže Colleen Owens, iz istraživačke tvrtke Urban Institute. "Vjerujem da borba protiv trgovanja ljudima zahtijeva obuhvatniji multi-disciplinarni pristup nego neki drugi oblici zločina, odnosno jednak kao što je u slučaju nekih drugih zločina."

Policijski i pravosudni napori sami neće riješiti te probleme, kaže nam, putem Skypea, dr. Lois Lee, voditeljica kalifornijske grupe Children of the Night, koja pomaže žrtvama prostitucije. "Treba nam stvarno da ljudi nešto urade, da razviju programe, domove za djecu, škole za djecu."

Lee dodaje da bi veći naglasak trebalo staviti na pomaganje mlađoj djeci u nestabilnim obiteljima, koja bi mogla postati ranjivija pred trgovcima ljudima koju godinu kasnije.
XS
SM
MD
LG