Linkovi

Koje su opcije SAD prema Ukrajini: retorika i - što još?


Američke opcije u vezi s Ukrajinom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

U Ukrajini, napetosti sve više rastu nakon što su ruske trupe preuzele kontrolu nad Krimskom regijom. SAD i njeni saveznici planiraju odgovor na potez Moskve. Ali, nije jasno što se može učiniti da bi Moskva promijenila kurs.

Stanje u Ukrajini eskalira i sve veći broj američkih političara poziva na oštar odgovor Sjedinjenih Država.

Međutim, Ian von Gordon, direktor operacija u Diplomatic Protection Training Institute, kaže da nije vjerojatno da će se to dogoditi: "Sjedinjene Države, bez obzira čime prijetile, neće biti shvaćene ozbiljno. To će izgledati kao kad dvogodišnjak udara nožicama po podu."

On kaže da, premda Sjedinjene Države mogu dići glas, pitanje Ukrajine je na koncu konca problem Evrope. "Sjedinjene Države trebaju izvršiti snažan pritisak na Evropu da preuzme odgovornost za svoje vlastito dvorište."

Michael O'Hanlon, direktor istraživanja u vanjskopolitičkom programu washingtonskog Instituta Brookings, kaže da je, za sada, Putinovo slanje trupa samo zveckanje oružjem u prijetnji ukrajinskoj novoj, prozapadnoj vladi.

"On je voljan natjerati ih da se brinu i da misle da on ima opcije. To je ustvari oblik prisilne diplomacije da se novu vladu natjera da pokaže više poštovanja za proruske elemente Ukrajine."

Ukrajina je podijeljena zemlja. Najveći dio zapada zemlje govori ukrajinski i više naginje prema svojim susjedima u Evropskoj Uniji. Dijelovi juga i istoka zemlje govore ruski i bliskiji su Moskvi.

"Zemlja je suočena s potencijalnim velikim raskolom," kaže Steven Bucci, direktor vanjskopolitičkih studija u washingtonskoj Heritage Foundation. On kaže da je američki utjecaj u Ukrajini ograničen.

"Mi nemamo baš mnogo opcija osim retorike. A, u ovom slučaju, bojim se da to neće biti jako efikasno."

Američki državni sekretar John Kerry je stigao u ukrajinski glavni grad, Kijev, pokazavši tako podršku novoj vladi i s jamstvom za milijardu dolara američkog zajma.

U ponedjeljak, zemlje sudionici summita G8, zakazanog za jun mjesec, u Rusiji, otkazale se preliminarni sastanak. I, premda je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak zanijekao da su ruske trupe poslane u Ukrajinu, on je ostavio otvorenom mogućnost da zaštiti prava Rusa koji tamo žive.
XS
SM
MD
LG