Linkovi

BiH

HRW traži istragu policijskog nasilja u protestima u BiH


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch zatražila je od vlasti BiH temeljnu istragu o navodima da je lokalna policija pretjerano koristila silu protiv demonstranata u Federaciji BiH.

U izvještaju postavljenom na web stranici HRW-a navodi se da su oni istražili 19 slučajeva navodne upotrebe pretjerane sile protiv demonstranata, novinara i "slučajnih prolaznika" tokom protesta koji su 7. februara eskalirali u nerede, pri čemu je veći broj broj ljudi povredjen, a zapaljena su i sjedišta Predsedništva BiH i županijskih vlada u Sarajevu i Tuzli.

"Potpuno je neprihvatljivo što su pripadnici policije koristili prekomjernu silu na ulicama, ali i u pritvoru protiv miroljubivih protestanata, uključujući žene i djecu. Vlasti BiH treba da istraže policijske službenike i preduzmu mjere protiv onih koji su odgovorni za to nasilje", izjavila je Lidija Gal, za koju je navedeno da je analitičar HRW za Balkan i Istočnu Evropu.

U izvještaju HRW-a navedeno je i nekoliko iskaza osoba koje tvrde da su bile žrtve policijskog zlostavljanja, ali je pod punim imenom i prezimenom citiran jedino 32-godišnji Aldin Širanović iz Tuzle, vodja neformalne grupe "Udar", koji je i pozivao na proteste.

On je izjavio da ga je nakon protesta u Tuzli, 5. februara, uhapsilo i tuklo osam ili devet pripadnika interventne policije. Policija je ranije odbacila optužbe za prekomjernu upotrebu sile, objavivši podatke da je samo tokom izgreda 7. februara u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Zenici povredjeno više stotina policajaca, dok je broj učesnika protesta koji su potražili ljekarsku pomoć bio znatno manji.

"Policija je brutalno napadnuta", izjavio je 8. februara direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Dragan Lukač, a naknadno rekao i da je neophodno istražiti zbog čega je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) odbila da zaštiti sjedište Predsedništva BiH kada su ga napali nasilni demonstranti i pritom podmetnuli požar.

Iz SIPA-e su odgovorili da to nije njihov zadatak jer nisu ni nadležni, niti osposobljeni za "kontrolu masa i suzbijanje nereda", a odgovornost za to prebacili su na županijske i entitetski MUP.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG