Linkovi

Parkinsonova bolest: hodati uz pomoć lasera


Parkinsonova bolest: hodati uz pomoć lasera
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
Parkinsonova bolest polagano uništava sposobnost mozga da kontrolira mišiće, lišavajući pacijente njihove pokretnosti. Naučnici Klinike Mayo, u Jacksonvilleu, u Floridi, razvili su napravu temeljenu na laseru koja oboljelima pomaže da ponovno hodaju.

Prije četiri godine, Wayne Puckell se mogao kretati samo u invalidskim kolicima jer mu je Parkinsonova bolest oštetila veze između mozga i mišića nogu. „To je teško prihvatiti; osjećaš se manje vrijedan. Znate, djeca... nisi u stanju mnogo toga napraviti i oni to vide,“ kaže Puckett.

G. 2010. neurolog Jay Van Gerpen, iz Klinike Mayo, u Jacksonvilleu, u Floridi, rekao je Puckettu za napravu koja bi mu mogla pomoći da ponovno hoda. Isprva, Puckett mu nije povjerovao. „Rekao mi je da ima tanku crvenu liniju koja će me učiniti da ponovo hodam. Mislio sam si: nema šanse.“

Van Gerpen naziva svoj uređaj mobilaser. Laser, montiran na hodalicu, stvara zraku svjetlosti koja osigurava vizuelni znak za pacijente s poteškoćama u hodanju, bilo zbog neurološke bolesti ili ozljede mozga. „Postoji dio mozga gdje se inicira koračanje, u prefrontalnom korteksu, u bazalnim ganglijima, i ako ta područja budu oštećena, onda signali ne uspijevaju doći do primarnog motornog korteksa.“

Gledajući lasersku crvenu liniju, pacijent se koncentrira na drugačiji zadatak. To čini da njegov mozak šalje signale drugim putem do motornog korteksa, izbjegavši tako oštećena područja bazalnih ganglija.

„Koristimo dijelove mozga koji dobro rade da bismo kompenzirali one koji rade slabo ili uopće ne,“ kaže Van Gerpen.

Doktor Van Gerpen kaže da je kod većine njegovih pacijenata poboljšano kretanje, a Wayne Puckett kaže da mu je mobilaser pomogao da si vrati svoj život.
XS
SM
MD
LG