Linkovi

Rusija: Nove mjere sigurnosti u Sočiju


Daleko veći broj policijskih automobila i policajaca na gradskim saobraćajnicama je ono što za sada izaziva najviše reakcija.

Do početka zimskih olimpijskih igara u Sočiju ostalo je još mjesec dana. Nakon nedavnih terorističkih napada u Volgogradu, ruske snage sigurnosti uveliko su pojačale mjere sigurnosti u gradu koji će ugostiti na hiljade sportista i posjetilaca najveće zimske sportske smotre.

Svjestan da je uspjeh ili neuspjeh zimskih olimpijskih igara krupan detalj u njegvoj ukupnoj političkoj karijeri, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je službama sigurnosti da poduzmu niz novih sigurnosnih mjera kako bi prva zimska olimpijada kojoj je domaćin Rusija protekla bez ikakvih incidenata. Jedna od tih mjera je i, od danas pa u narednih mjesec i po dana, ograničen pristup gradu i takmičarskim objektima. Uveden je novi režim saobraćaja u i oko Sočija, uz prednost transportu u funkciji olimpijskih igara.

Daleko veći broj policijskih automobila i policajaca na gradskim saobraćajnicama je ono što za sada izaziva najviše rekacija:

"Sada je na ulicama više policajaca nego vjernika koji slave Božić" - komentar je jednog građanina Sočija.

Dina Kovalenko je uvjerena da je to potpuno opravdano:

"Nakon onoga što se desilo u Vologogradu, čvrste mjere sigurnosti su neophodne."

Slično govori i Georgi Nikitin:

"Možda su mjere preoštre na pojedinim mjestima, ali mislim da olimpijske igre ne mogu biti održane bez tih mjera."

Provjere na mnogim kontrolnim punktovima oduzimaju mnogo vremena i brojnim građanima Sočija usporavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. I to je opravdano kaže Marija Golosnitskaya:

"Mnogi se ne osjećaju ugodno. I meni je prije dva dana bilo pomalo neprijatno prolaziti kroz metal-detektore, pokazivati osobnu kartu.... Mislim da je to, ipak, neophodno. Oduzima vrijeme... pa šta."

Za mnogobrojne strance koji su već u Sočiju pooštrene mjere sigurnosti su razlog više da se osjećaju sigurno. Nathan Wright, jedan od njih, ističe:

"Lijepo je osjećati se sigurnim i mislim da je to ono što ovdje u Sočiju imamo - osjećaj da smo sigurni."

Upućivanje na hiljade policajaca i drugih pripadnika ruskog Ministarstva unutarnjih poslova u Soči, osim tererorističkih napada u Volgogradu u kojima su poginule 34 osobe, opravdava i poziv lidera čečenskih pobunjenika Doku Umarova koji od svojih istomišljenika traži da iskoriste svu moguću silu da spriječe održavanje zimskih olimpijskih igara koje zvanično počinju 6. februara.

Rusija: Nove mjere sigurnosti u Sočiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG