Linkovi

U SAD, Djeda Mrazovi dolaze u raznim bojama


U SAD, Djeda Mrazovi dolaze u raznim bojama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

U mnogim zapadnim kulturama, Djed Mraz se tradicionalno prikazuje kao bijelac, bijele brade, u crvenom odijelu. No, širom SAD, taj simbol Božića dolazi u raznim bojama.

U mnogim zapadnim kulturama, Djed Mraz se tradicionalno prikazuje kao bijelac, bijele brade, u crvenom odijelu. No, širom Sjedinjenih Država, taj simbol Božića dolazi u raznim bojama. Posjetili smo jedan trgovački centar u Los Angelesu, gdje su upravo ne-tradicionalni Djeda Mrazovi prava tradicija.

Poznat je kao 'Sveti Nikola', 'Kris Kringle', 'Djed Božićnjak' ili jednostavno kao ... „Santa! On je dobar čovjek. On donosi radost djeci i za to mu ja želim zahvaliti,“ kaže Jason Mata koji s porodicom svake godine dolazi u trgovački centar Baldwin Hills Crenshaw Plaza da bi vidio jednog Djeda Mraza koji govori španjolski.

„Idi u školu, budi dobar prema roditeljima, radi svoje zadaće i uživaj život... budi dijete,“ poručuje mu Djed Mraz.

Tokom prazničke sezone, mnogi trgovački centri postave podij gdje se djeca mogu susresti s Djed Mrazom i reći mu što si žele za Božić. Većina onih koji odjenu crveno odijelo da bi za djecu bili Djeda Mrazovi su bijelci. Ali, prema direktorici za marketing ovog trgovačkog centra, Rachel Erickson, Kris Kringle koji govori španjolski dio je njihovog multikulturalnog programa Djeda Mrazova već više od desetljeća, zbog raznolikosti susjedstva.

„Demografija se odražava na naš program Santa i apsolutno želimo osigurati da su naši Djed Mrazovi reprezentativni i da kulturološki odražavaju naše susjede,“ kaže Erickson.

Ovaj trgovački centar nalazi se u samom središtu latino i crnačkih četvrti Los Angelesa. I tako centar ima dva Djed Mraza – jednog latino i jednog crnca.

Langston Patterson portretira crnačkog Santu; kaže da su djeca njime jako uzbuđena. „Prava je radost vidjeti kako djeca skaču okolo kad vide Djeda Mraza, kako su sretni. A ja uživam i u roditeljima, a i oni u meni.“

Patterson je jedini Djed Mraz kojega je sin Sheile Ford ikada vidio. „Mi svake godine od toga napravimo pravi izlet. A stvarno je iznenađujuće da on još uvijek u njega vjeruje. A to je zato što su se dobro povezali, vjerujem stoga što Djed Mraz izgledao kao on,“ kaže ona.

A takva specijalna povezanost i daje dodatni značaj prazniku.
XS
SM
MD
LG