Linkovi

Robot kojeg se odjene pomaže paraliziranima da hodaju


Robot kojeg se odjene pomaže paraliziranima da hodaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Teren je spreman. Koševi čekaju. Dva regularna igrača dolaze da malo gađaju koševe, dok se kreću na pet kotača.

Bob Amelio predvodi košarkaški tim Freewheelers. Danas, međutim, on zabija koševe na drugačiji način. Za njega, to je prvi dan da sam hoda nakon 26 godina.

Njegovi terapeuti iz Rehabilitacijskog centra Good Shepherd mjere Amelija i prilagođuju mu high-tech odijelo koje će ga podignuti iz invalidskih kolica i pokrenuti njegove noge.

Hardver se zove – Ekso Bionic Exoskeleton, odjevni robot. Kada terapeut pritisne dugme, Ekso potakne pacijenta na pokret naprijed i gore. Potom motori na baterije preuzmu posao kao mišići, pokrećući noge.

Russ Angold je suosnivač Ekso Bionics: „Oni još uvijek nose vlastitu težinu svojom koštanom strukturom. Ekso samo pruža oslonac i sposobnost pokretanja.“

Kevin Oldt je ilustracija uspjeha Eksa. On kaže da Ekso daje mnogo više od samih fizičkih promjena: „Kada vratite nadu nekome tko ju je izgubio, onda promijenite čitav njegov život 100 posto. Riječ 'nada' je vrlo moćna riječ.“

Bob Amelio dodaje: „Kada sjedite, ljudi gledaju na vas s visine, a vi morate gledati uvis i mnogo puta ne čujete dobro što se kaže jer ste niže. Vrlo je važno biti očima na istoj razini.“

Sada je na Ameliju red da bude oči-u-oči sa sugovornikom. No, dok traju pripreme za prve korake, njegov pas Bear, svakodnevni mu pomagač, postaje zabrinut za gazdinu dobrobit. Ali, nakon niti tri minute, Amelio hoda. Terapeuti zamjećuju da njegove noge iniciraju pokret i prije Eksa. Nevjerojatan napredak za prvi puta... i za Amelija i za njegovu suprugu.

Amelijev san je da vodi svoju kćerku Trish ka oltaru na njezinom vjenčanju. Za čovjeka u invalidskim kolicima koji je prešao tek prvih 67 koraka, to je sljedeći cilj kojemu se nada.
XS
SM
MD
LG