Linkovi

10.decembar: Međunarodni dan ljudskih prava


Ujedinjeni narodi odaju počast pet aktivista koji se bore za ljudska prava, među kojima je jedan marokanski novinar, I pakistanska djevojčica, aktivistkinja za pravo na obrazovanje, Malala Yousafzai.

Danas se obilježava međunarodni dan ljudskih prava. Ove godine Ujedinjeni narodi obilježavaju 20 godina od potpisivanja Bečke deklaracije, kojom su se zemlje obavezale na promoviranje I zaštitu ljudskih prava za sve. Tada je stvorena I pozicija UN ovog visokog komesara za ljudska prava.

Izgleda jednostavno, djeca idu u školu kako bi nešto naučila. Ali napad Talibana na tinejdžerku aktivistkinju Malalu Yousafzai je prošle godine pokazao svijetu da je škola pravo koje se ne može uzeti zdravo za gotovo. Generalni sekretar Una Ban Ki Moon je rekao da 57 miliona djece u svijetu ne ide u školu. Mnogi od njih žive u zonama sukoba, I većina su djevojčice.

Nijedno dijete ne bi trebalo izgubiti život zbog toga jer ide u školu. Nigdje se učitelji ne bi trebali bojati jer podučavaju, I djeca se ne bi trebala bojati jer žele učiti, rekao je Ban Ki Moon.

Bečka deklaracija je stvorena kako bi svi ljudi imali pravo na obrazovanje, kako bi djeca imala svoja prava, kako bi se eliminiralo nasilje nad ženama, I iskorjenilo siromaštvo. Zamjenik generalnog sekretara Una za pitanje ljudskih prava Ivan Šimonović je rekao da je deklaracija iz 1993 bila prekretnica.

To je bio događaj koji je zaista pitanje ljudskih prava stavio u sami vrh globalne agende, rekao je gospodin Šimonović.

Ali usprkos napredovanjima, borba se nastavlja, kaže Phillipe Bolopoin iz organizacije Human Rights Watch.

Na dan kao što je danas, teško je ne misliti na civile koji su zatočeni u Siriji ili Centralno afričkoj republici, koji vjerovatno osjećaju da ih je međunarodna zajednica iznevjerila. I u pravu su. Usprkos svom napretku kojeg vidimo u UNu kada je u pitanju stavljanje ljudskih prava u sami vrh, još uvijek dolazi do tragičnih neuspjeha I često su civili ti koji plaćaju cijenu, kaže gospodin Bolopion.

Ivan Šimonović kaže da su zloupotrebe ljudskih prava obično prvi znak sukoba.

Ako djelujemo na vrijeme, možda sukob možemo spriječiti. Generalni sekretar upravo iznosi novi plan pod nazivom Right Up Front. Njime se ljudska prava stavljaju u sami centar sprječavanja izrastajućih sukoba, kaže gospodin Šimonović.

Vlade su odgovorne za zaštitu ljudskih prava. Pa ipak u Siriji I Centralnoafričkoj republici, vlasti su među onima koji se optužuju za zločine. Phillipe Bolopion je nedavno posjetio Centralnoafričku republiku gdje se sastao sa mnogima čiju su rodbinu ubili bivši pobunjenici koji se sada nalaze na vlasti.

Veoma često su vlade te koje su odgovorne za veoma ozbiljna zlostavljanja vlastitog stanovništva, I kada se to desi, njih mora zaustaviti međunarodna zajednica, smatra gospodin Bolopion.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, Ujedinjeni narodi odaju počast pet aktivista koji se bore za ljudska prava, među kojima je jedan marokanski novinar, I pakistanska djevojčica, aktivistkinja za pravo na obrazovanje, Malala Yousafzai.
XS
SM
MD
LG