Linkovi

U terapiji raka, pozitivni stav pomaže u izlječenju


Baš kao što stres i strahovanje imaju negativni učinak po zdravlje, tako pozitivno
gledanje na stvari može pomoći u izlječenju. Novinarka Glasa Amerike Carol Pearson razgovarala je sa psihologom koji radi s oboljelima od raka i sa jednom pacijenticom koja aktivno radi na održavanju svog morala i optimizma.

Kad je Zuli Palacio saznala da ima rak dojke, plakala je. “Sama vijest da imate rak
je jako depresivna.”

Protiv tog osjećaja depresije ona se bori tako što se bavi stvarima u kojima uživa, poput održavanja svog vrta. Tu su i šetnje uz rijeku sa suprugom ili s prijateljima. “Kad god mogu, šećem prirodom. Ako imate sreće da vam je u blizini park, ili rijeka, bilo kakvo lijepo mjesto. … a, ako obratite pažnju, vidjet ćete pravi život prirode.”

Kod kuće, Palacio prakticira meditaciju i relaksacijske metode. “Možeš očistiti svoj
mozak od zastrašujućih i mračnih misli. Kad ustaneš nakon relaksacije i meditacije,
osjećaš se fantastično.”

I smijeh pomaže. Palacio ima cijelu zbirku epizoda televizijske komedije iz pedesetih godina 'I Love Lucy’. “Smijem se kad gledam ‘I Love Lucy’ k’o blesava. Ne moram misliti tragično, umrijet ću, prolazim kroz kemoterapiju. To sve boli. Kad se smijem, zaboravim što mi je tužno, zaboravim na bolove u zglobovima. Samo se smijem!”

Zadržavanje zdravog pogleda na život, uz prihvaćanje tužnih osjećaja, može pomoći pri liječenju, kaže psiholog Suzanne Lechner, koja za Glas Amerike govori putem
Skypea. “Ono što znamo je da se ljudi brže oporavljaju ako tokom procesa održavaju
ponašanje za dobro zdravlje, ako balansiraju svoj stres, ako ostaju pozitivno angažirani u procesu.”

Lechner kaže da brojne studije pokazuju štetne posljedice stresa na organizam. Druge studije pokazuju da nošenje s bolešću, primanje podrške od bračnog partnera, prijatelja i drugih članova porodice ima pozitivne učinke na zdravlje i izlječenje.

Nema direktnog dokaza da zdrav pogled na stvari pobjeđuje rak, ali Lechner to ne isključuje. “Anegdotalno, rekla bih DA, to utječe na imuni sistem na pozitivni način i također bih rekla da sigurno to utječe i na endokrini sistem.”

Palacio se brzo oporavljala nakon svakog ciklusa kemoterapije i njezini tumori su sada upola manji nego što su bili na početku tretmana. Doktori su joj rekli da nastavi raditi štogod da radi - jer to pomaže.
XS
SM
MD
LG