Linkovi

Zdravlje

Rak dojke: kemoterapija uzima svoj danak, ali donosi i nade u preživljavanje


Kemoterapijom se liječe mnogi zloćudni tumori, uključujući i rak dojke. Lijek ili
lijekovi ubijaju stanice raka, ali imaju i bolne i neugodne popratne posljedice. Novinarka Glasa Amerike Carol Pearson razgovarala je s bivšom reporterkom Glasa Amerike Zulimom Palacio o njenom osobnom iskustvu s kemoterapijom u borbi protiv raka dojke.

‘Malo sam umorna, ali sam dobro,’ umiruje Zulima Palacio svog supruga Chrisa
Condettija koji ju vozi na svaki od njezinih šest ciklusa kemoterapije u borbi protiv raka dojke trećeg stadija.

Palacio ima intravenozni port, kirurški ugrađen na grudima. On olakšava - a i smanjuje bol! - unošenja lijekova. “Kemoterapija nije bolna, ali donosi ogroman osjećaj umora. A taj umor ne nestaje čak ni nakon odmora i spavanja,” kaže Palacio.

Ciklus intravenoznog unosa lijekova za Zulimu Palacio traje prosječno šest sati. Za to vrijeme, ona sa medicinskom sestrom može prodiskutirati neke od popratnih posljedica svoje terapije. “Imate li afte u ustima više sprijeda ili straga?” raspituje se sestra.

Palacio kaže da joj je najteži dio ciklusa injekcija koju dobije dan nakon intravenozne
aplikacije. “Dan nakon te injekcije osjećate se kao da vas je pregazio vlak, kao da ste bačeni kroz crni oblak i pali na cementirani pod. Cijelo tijelo vas boli, a kosti… duge kosti u nogama, tako bole kao da osjećate kako krvare.”

Kemoterapija se koristi za sprečavanje širenja raka, za usporavanje njegova rasta, za smanjenje njegova obima prije operacije, kojiput i za potpuno izlječenje. Ali, popratne posljedice su teške: ti lijekovi naime ubijaju sve stanice koje brzo rastu, uključujući i one koje čine folikle kose.

“Ovo će biti moja frizura u sljedećoj godini dana. Dobila sam periku besplatno od
American Cancer Society,” pokazuje Palacio kojoj je kosa počela ispadati nakon prvog ciklusa kemoterapije. “Nemam baš puno prakse zasad. … Dakle, godinu dana ću biti bez kose. Bit će mi teško jer sam jako voljela svoju kosu.”

Još jedna popratna pojava neslužbeno se zove ‘kemo mozak’. Pacijenti teže pamte.
“Uhvatila sam se da isti pasus u tekstu čitam po tri, četiri puta i jednostavno ne znam što sam čitala. Ne sjećam se gdje sam ostavila stvari, zaboravim po što sam krenula… Nije kao normalno starenje… Što se događa s mojim pamćenjem?”

Pozitivna stvar na koju treba misliti pri takvoj terapiji, kaže Zulimina liječnica, specijalist onkolog, jest da, ako prođe preporučeno liječenje, njezine šanse da porazi rak su 85 posto. Upravo zato ona i druge žene oboljele od raka dojke i izdrže kemoterapiju u nadi da će biti izliječene.
XS
SM
MD
LG