Linkovi

Obustava rada vlade - kulminacija višegodišnje političke polarizacije u SAD


Trenutna djelomična obustava rada američke vlade kulminacija je višegodišnje političke polarizacije u Sjedinjenim Državama. U žarištu spora u Washingtonu je sukob dviju glavnih političkih stranaka oko uloge savezne vlade u američkom životu.

Korijeni trenutne američke političke krize sežu unatrag najmanje dva desetljeća. Politička polarizacija je počela značajno rasti još u prvoj polovini devedesetih, nakon izbora demokrate Billa Clintona za predsjednika. Republikanci su osvojili kontrolu oba doma Kongresa 1994., po prvi puta nakon 40 godina. Razlike oko potrošnje i uloge vlade izazvale su dvije obustave rada vlade.

Žučno osporavani predsjednički izbori 2000. godine, kada je za predsjednika bio izabran George Bush, također su pogoršali stranački podijeljenu političku klimu.

Stručnjak sa Univerziteta Virginije Larry Sabato povezuje naglo produbljavanje međustranačkih političkih bitaka sa drugim mandatom predsjednika Busha: „Uopće nije u pitanju da se polarizacija povećala prvo sa mandatom predsjednika Busha, zbog rata u Iraku i načina na koji je on reagirao na uragan Katrinu. Potom se sve ubrzalo kad je bio izabran predsjednik Obama.“

Stranački raskol se još proširio kada je predsjednik Barack Obama progurao svoj prijelomni zakon o reformi sistema zdravstvene skrbi kroz Kongres 2010. godine bez ijednog glasa ZA od strane republikanaca. To je, sa svoje strane, raspirilo uspon konzervativnih grupa Čajanke širom zemlje, značajnog glasačkog bloka unutar Republikanske stranke.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti, poznat i kao Obamacare, u središtu je trenutnog spora između Kongresa i Bijele kuće i obustave rada vlade. Republikanci su u nekoliko navrata pokušali ili uskratiti financiranje novog zakona ili odgoditi njegovu primjenu.

Predsjednik Obama vjeruje da je taj zakon ključno postignuće njegovog predsjedničkog mandata te se, uz podršku kongresnih demokrata, opire bilo kakvom pokušaju da se zakonu uskrati financiranje ili da ga se odgodi.

Sukob oko tog zakona vrti se oko oštro suprotstavljenih pogleda na ulogu vlade, kaže anketar sa Univerziteta Quinnipiac Peter Brown: „Republikanci vole manju vladu i skromniju potrošnju vlade i stoga se protive Obamacareu. Demokrati su općenito skloniji angažmanu vlade u rješavanju problema te Obamacare vide kao ispravan način da se pomogne po pitanju zdravstvene zaštite.“

Opoziciju zakonu o zdravstvenoj zaštiti predvodi manja skupina konzervativnih republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, od kojih mnogi za svoj reizbor računaju na podršku aktivista Čajanke.

Analitičar Larry Sabato kaže da su mnogi od njih pripravni, u najmanju ruku za sada, prihvatiti političku krivnju za prisilno zatvaranje vlade: „Oni će platiti veću cijenu ali izgledaju kao da su ju voljni platiti jer je većina njihovih članova u sigurnim republikanskim izbornim okruzima. Jedino o čemu moraju brinuti je izazivač iz krajnje desnice u primarnim stranačkim kandidacijskim izborima. Oni, dakle, ne žele da se itko nalazi još desnije od njih.“

Dijelom se protivljenje republikanaca generira iz duboko ukorijenjenog animoziteta prema predsjedniku Obami, kaže analitičar Charlie Cook: „Mnogo republikanaca bi reklo 'na dolje' samo zato što bi predsjednik rekao 'uvis'. Oni će se protiviti bez obzira o čemu se radilo.“

Trenutno Larry Sabato ne vidi brzo rješenje zatvaranja vlade. što samo povećava političku nesigurnost s obzirom da za kratko vrijeme Kongres treba povećati granicu zaduživanja vlade ili riskirati da Sjedinjene Države prestanu otplaćivati svoje kredite.

Zadnje zatvaranje vlade počelo je u decembru 1995. i trajalo je tri tjedna. Analitičari kažu da su republikanci platili političku cijenu za to zatvaranje i da je ono vjerojatno pomoglo predsjedniku Billu Clintonu da osvoji svoj drugi mandat 1996. godine.
XS
SM
MD
LG