Linkovi

Odluka Angeline Jolie u fokus stavila preventivnu hirurgiju


Glumica I ambassador Dobre volje UN-a, Angelina Jolie, se nedavno podvrgla operaciji uklanjanja obje dojke, kako bi smanjila prijetnju da dobije rak. Glumica je objavila svoju odluku I sve ono kroz šta je prošla u eseju koji je napisala za New York Times. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Carol Pearson, odluka Joliejeve na tako drastičan potez ne znači da svaka žena koja ima rizik od raka dojke mora učiniti isto.

Angelina Jolie je prelijepa, glamurozna, I poznata po tome što glasno I otvoreno govori bilo o problem izbjeglica, ili o pravima žena. Odluka Joliejeve da odstrani obje dojke kirurškim putem, iako nema rak, je u focus zanimanja stavila pitanje preventivne kirurgije.

Majka Angeline Jolie je umrla od raka jajnika u 59-oj godini života. Glumica kaže da su njena djeca željela znati hoće li i ona tako umrijeti. Stoga se podvrgla genetskom testiranju koje je pokazalo da su njene šanse za dobijanje raka dojke bile 87 posto, a raka jajnika 50 posto.

Doktori su naime iznašli da odredjene genetske mutacije mogu znakovito povećati opasnost od dobijanja raka dojke ili jajnika. Dva gena koja se povezuju s nasljednim rakom dojke I jajnika su BRCA 1 I BRCA 2.

Jedna provodena studija je pokazala da ako žena dobije rak dojke usljed ovog mutiranog gena, njena kćerka rak može dobiti I ranije u životu, ako je naslijedila mutirani gen.

Žene koje dobiju rak usljed mutiranog gena BRCA imaju istu šansu za preživljavanje kao žene s drugim vrstama raka dojke u istoj fazi razvitka. Medjutim, doctor Marc Boisvert iz bolnice Medstar Washington kaže da je razlika ipak značajna:

Problem je da se taj rak često pojavljuje kod mladjih žena, i obično je agresivniji, a mlade žene ne očekuju da će ga dobiti I ne obraćaju pažnju., kaze doktor Boisvert.

Žene 20-tih ili 30-tih godina starosti ne odlaze na preventivne preglede. A one koje najčešće imaju mutaciju gena BRCA su Židovke porijeklom iz istočne Evrope. Medjutim…

Možete ga dobiti ako ste crnkinja, bjelkinja, hispaničkog, kineskog, azijskog porijekla – bilo koje etničke grupe…, kaže doktor Boisvert.

Američki Nacionalni Institut za rak preporučuje podvrgavanje genetskom testiranju ukoliko je bliski rodjak – majka ili sestra, imao rak dojke ili jajnika. Ali, činjenica da žena nema mutirani gen BRCA ne znači da nema opasnosti od dobijanja raka. Imati mutirani gen takodjer ne znači da ćete rak stopostotno dobiti. Genetičari su izračunali procenat vjerovatnoće, I on je kod Joliejeve bio 87 posto. Cijena genetičkog testiranja iznosi nekoliko hiljada dolara.

Preventivna operacija može smanjiti opasnost na manje od pet posto, ali doktor Boisvert kaže da operacija nije jedini izbor:

Mislim da je znati opasnost vrlo važno, jer možete u tom slučaju biti mirni znajući da ste pod nadzorom, koje su vam šanse, kolike su mogućnosti da rak vrati, I slično…


Doktor Boisvert zaključuje da je na kraju najvažnije da je se pacijent osjeća bezbjedno kada je u pitanju ljekarska briga, bez obzira radi li se o operaciji, ili stalnom praćenju .
XS
SM
MD
LG