Linkovi

Rasprava u Americi: Koncept zla u odnosu na terorizam, pucnjave u školama


Pojam zla u američkoj retorici: prečesto ili ...?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Mnogi u Americi, uključujući predsjednika, nasilje poput bombaškog napada na bostonskom maratonu ili pucnjava u školama vide kao dio borbe između dobra i zla

Mnogi u Americi, uključujući predsjednika, nasilje poput bombaškog napada na bostonskom maratonu ili pucnjava u školama vide kao dio borbe između dobra i zla. Takvo gledište navodi na raspravu o tome pomaže li ono Amerikancima – ili odmaže - u razumijevanju onoga što dovodi do takvih događaja, u razumijevanju uzroka zla.

Mnogi su, uključujući predsjednika Obamu, vidjeli zlo na djelu u bombaškom napadu na bostonskom maratonu.

“Boston, pokazao si nam da usprkos zlu Amerikanci pokazuju dobru stranu,” rekao je Barack Obama na međuvjerskoj službi u Bostonu, nekoliko dana poslije napada..

On nije prvi američki predsjednik koji se poslužio izrazom "zlo."

Ronald Reagan ga je koristio za etiketiranje Sovjetskog Saveza... “Ignorirati povijesne činjenice i agresivne impulse carstva zla.” A George Walker Bush za opisivanje Iraka Saddama Husseina, kao i Irana i Sjeverne Koreje... “Te države, i njihovi teroristički saveznici, čine osovinu zla.”

Američka religiozna desnica moli se Bogu da nadvlada ono što ona vidi kao zlo u Washingtonu i u svijetu. Evangelistički svećenik Dave Butts: “Svi mi možemo donijeti zlo onime što činimo i kad to prenesete na svjetsku razinu – može doći do masivnog zla.”

A što je s religioznom ljevicom?

“Lincoln bi bio prvi koji bi rekao: Nisam uvijek siguran što to znači biti na Božjoj strani,” kaže evangelistički pastor Jim Wallis. Wallis, antiratni aktivist za vrijeme Vijentamskog rata, protivio se ratu u Iraku, ali kaže da su napadi 11. rujna 2001. godine bili zlo.

“Zlo je stvarno, vrlo stvarno,” dodaje Wallis. “Način na koji na njega odgovaramo može nam pomoći da ga nadvladamo ili dopustiti da se ono širi i eksponencijalno raste.”

Opisivati bombaške napade i oružano nasilje kao zlo možda i jest pravilno. No, neki su zabrinuti da bi takvo stajalište moglo priječiti Amerikance u tome da povedu ozbiljan razgovor o uzrocima tih tragedija.

Phillip Cole, profesor primijenjene filozofije na University of South Wales i autor knjige "The Myth of Evil,", rekao je za Glas Amerike preko Skypea:

“Za mene, zlo je ono što ja nazivam konceptom ‘crne rupe’. Priječi nam razumijevanje, priječi nas da idemo dalje. Razgovor dovodi do mrtve točke.”

Zlo oduvjek zaokuplja ljudsku maštu i kao kategorija, kažu neki stručnjaci, pomaže nam shvatiti i znati kako na njega odgovoriti.

Hollywood zlu dodjeljuje mnoge uloge; Cole tvrdi da pripisivanje zla stvarnim događajima može od onih koje vidimo kao protivnike učiniti monstrume.

“Zato je jako opasno identificirati ljude kao zle jer to otvara vrata za strašne činove i potpuno nedužni ljudi postaju njihove žrtve.”

Cole iznosi primjer holokausta i kaže da je ono što je bilo najgroznije u njemu bilo to da su ga provodili obični ljudi.

Slike osumnjičenika za bostonski napad ne daju se lako kategorizirati.

“Opća tema govora povodom dodjele Nobelove nagrade ta je da je naš svijet opasan, da je on mjesto stvarnoga zla,” svojedobno je, u intervjuu američkoj javnoj televiziji PBS, rekao predsjednik Obama.

U govoru koji je održao kad je njemu, 2009. godine, bila dodjeljena Nobelova nagrada za mir, predsjednik Obama je branio američki vojni odgovor na terorizam. Kritičari, međutim, kažu da je istom rezoniranju pribjegao i njegov prethodnik kad je opravdavao rat u Iraku.
XS
SM
MD
LG