Linkovi

Dvije godine kasnije, Bin Laden blijedi u sjećanjima, ali ne kod svih


U Abbottabadu, premda vlasti ne spominju Bin Ladena, neki stanovnici ga se dobro sjećaju. U četvrti gdje je živio nekadašnji vođa al Qaide, najmanje četvero djece je dobilo ime Osama nakon njegove smrti.

Prije dvije godine, predsjednik Barack Obama objavio je smrt Osame Bin Ladena, kojega su ubili američki specijalci u Abbottabadu, u Pakistanu. Dok neki Pakistanci Bin Ladena još uvijek drže herojem, mnogi se nadaju da će njegova ostavština s vremenom izblijedjeti.

Život u bijegu trajao je za Osamu Bin Ladena skoro deset godina, nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Čovjek koji je postao globalni simbol anti'zapadanog militantnog islama konačno je otkriven kako živi krajnje povučenim životom u Pakistanu.

Tamošnja vlada je otada već sravnila sa zemljom kuću u kojoj se Bin Laden skrivao, nedaleko od vojne baze. Danas je to prazna parcela.

Ali, za neke stanovnike Bin Laden ostaje heroj. Jedan od njih je kuhar Haji Mohammad Ali: "On je bio vrlo dobar čovjek. Mnogi ljudi su dobri, ali on je bio zastava islama. On je bio dobar čovjek za islam i muslimansku braću, on je služio vjeri. Kad bi samo Bog sve učinio nalik njemu."

Sjedinjenim Državama je trebalo deset godina da uhvate Bin Ladena. Potraga je portretirana u filmu "Zero Dark Thirty". Video dućani, poput ovog u Islamabadu, ne distribuiraju taj popularni film. Trgovci privatno kažu da su pod pritiskom vlasti.

Dok se Pakistan nastavlja boriti protiv terorizma, pisac i analitičar Imtiaz Gul kaže da vlasti ne žele da sjećanje na Bin Ladena služi kao ideološka inspiracija: "Mislim da se vrlo svjesno radi na tome da se ne dozvoli ponovni rast Osame Bin Ladena kao heroja, kao ikone muslimanskog džihada protiv Sjedinjenih Država. Vjerujem da je najbolja stvar pustiti ga da isblijedi u povijest."

Al Qaida i militantni islam nisu popularni kod većine Pakistanaca, a o Bin Ladenu se rijetko govori. Ali, analitičari kažu da su rat u Afganistanu i udari dronovima u Pakistanu produbili gnjev javnosti protiv Sjedinjenih Država.

U Abbottabadu, premda vlasti ne spominju Bin Ladena, neki stanovnici ga se dobro sjećaju. U četvrti gdje je živio nekadašnji vođa al Qaide, najmanje četvero djece je dobilo ime Osama nakon njegove smrti.
XS
SM
MD
LG