Linkovi

Pentagon učvršćuje poziciju u Jordanu da bi mogao odgovoriti na moguće scenarije u Siriji


Ministar obrane Chuck Hagel
Ministar obrane Chuck Hagel

Nove američke snage koje Pentagon šalje u Jordan signaliziraju produbljavanje američkog angažmana u dugotrajni sukob u Siriji, kažu analitičari.

Nove američke snage koje Pentagon šalje u Jordan signaliziraju produbljavanje američkog angažmana u dugotrajni sukob u Siriji, kažu analitičari.

Američki vojni eksperti već jesu u Jordanu: uvježbavaju jordanske postrojbe koje rade na sprečavanju prelijevanja nasilja iz Sirije. Ministar obrane Chuck Hagel je rekao Kongresu da pojačava tu prisutnost uspostavom štaba kopnene vojske. Cilj: biti u mogućnosti održati trajniju prisutnost u odgovor na čitav niz mogućih scenarija.

„Ministarstvo obrane financira sa više od 70 miliona dolara aktivnosti u Jordanu, uključujući pružanje obuke i opreme za otkrivanje i zaustavljanje bilo kakvog transfera kemijskog oružja uzduž granice sa Sirijom, kao i razvijanje jordanskih kapaciteta za identifikaciju i osiguravanje zaliha kemijskog oružja,“ rekao je ministar Hagel.

Funkcioneri Pentagona kažu da će vojnici koji su sada u Jordanu otići kada dođu nove snage kako bi ukupan broj bio održan na ili ispod 250 koliko je ovlašteno da bude na tlu Jordana.

Dolazeće snage će se rotirati iz Prve armijske oklopne divizije, stacionirane u bazi Fort Bliss, u Teksasu, koja ima kapacitete za odgovor na napade kemijskim oružjem, pružanje humanitarne pomoći i izvođenje, kako to Pentagon naziva, operacija stabilizacije.

Sirijski lider Bashar al Assad upozorava Sjedinjene Države i njezine saveznike da će platiti za, kako kaže, podršku koju u njegovoj zemlji pružaju pobunjenicima povezanim s al-Qaidom, premda tu tvrdnju ničime ne dokazuje. On se zaklinje da se neće predati.

Ali obrambeni funkcioneri su ovaj tjedan po prvi put izrazili uvjerenje da bi sukob u Siriji mogao biti na mrtvoj točki.

Analitičar Michael O'Hanlon kaže da bez obzira bude li Assad uskoro otišao ili ne, Sjedinjene Države moraju ponovno razmotriti svoj pristup: „Vidimo da Assad preživljava već dvije godine, 70 hiljada ili više ljudi je već ubijeno; moramo se početi pitati neka teška pitanja. U najmanju ruku, mora se bolje raditi na humanitarnoj pomoći i protoku izbjeglica. Ali, mogli bismo se početi pitati nisu li metode koje smo dosad koristili – neadekvatne.“

Sjedinjene Države pružaju pobunjenicima ne-letalnu pomoć i ne žele nikakvu direktnu intervenciju. Analitičari kažu da ovotjedna Hagelova najava signalizira da Pentagon ojačava svoju poziciju kako bi se nosio sa sukobom za koji su neki u Washingtonu, prije dvije godine, tvrdili da će potrajati samo nekoliko mjeseci.
XS
SM
MD
LG