Linkovi

Novi ultra-tanki prijenosni kompjuteri dolaze po znatno nižim cijenama


Intel koristi tehnologiju nazvanu 'Ivy Bridge' za svoju novu liniju čipova koji troše dramatično manje energije

Tokom godina, kompjuteri postaju sve manji i manji, sve tanji, sve laganiji i sve brži. Sa najnovijim napretkom na tom polju, na tržište dolazi i nova generacija tanašnih i brzih laptopa, debljine jedva oko 2 centimetra, uz daleko manju potrošnju energije nego što je slučaj sa njihovim prethodnicima.

Više od tri desetljeća, Intel proizvodi poluprovodničke čipove za proizvođače kompjutera širom svijeta. Intelovi čipovi pogone mnoge kompjutere godinama, i Macove i PC-je. Ali, otkako su se na tržištu pojavili tablet kompjuteri, trend se pomaknuo ka malenim, mobilnim napravama, dok prodaja desktop kompjutera opada.

Početkom ove godine, Intel je predstavio novi žanr laptopa nazvan 'ultra-book convertible laptops'. „Ove godine sve je u znaku dodira, imamo touch kompjutere bazirane na sistemu Windows 8, sa intelovim procesorima. Ali, više uzbuđenja izaziva 'konvertibilni ultra-book'. To je standardni laptop koji se pretvori u tablet. Imamo više modela, ovaj proizvodi Lenovo, imamo i jedan Dellov,“ kaže Intelovi marketinški stručnjak Mike Fard.

Intel radi s tehnologijom nazvanom 'Ivy Bridge' na svojoj novoj liniji čipova koji koriste dramatično manje energije. Na ovogodišnjem sajmu potrošne elektronike, kompanija je sve iznenadila svojom najavom da smanjuje energetsku potrošnju jedne svoje grupe procesora brže od planiranog roka. „Energetska efikasnost je za nas vrlo važna. Stalno donosimo sve efiaksnije procesore što znači dulje trajanje baterija,“ kaže Fard.

Najnovija generacija laptopa sigurno će biti pravi hit među potrošačima jer dolazi i sa nižim cijenama nego ranije. Za razliku od hiljadi dolara, kolika je bila cijena ranijih ultra tankih laptopa, konvertibilni ultra-book će se prodavati za oko 600 dolara.
XS
SM
MD
LG