Linkovi

Obama: Savezništvo SAD i Izraela je 'vječno' i 'zauvijek'


"Vidim ovu posjetu kao priliku da reafirmiram neraskidivu vezu između naše dvije zemlje, da ponovim ustrajnost Amerike u podršci sigurnosti Izraela i da direktno govorim narodima Izraela i susjednih zemalja."

Savezništvo Sjedinjenih Država sa Izraelom je vječan i zauvijek - rekao je predsjednik Obama na početku svoje prve posjete Izraelu otkako je na dužnosti američkog predsjednika.

Na aerodromu Ben Gurion, u Tel Avivu, predsjednik Obama je dočekan sa punim ceremonijalom: crveni tepih, vijoreće američka i izraelska zastava, rukovanje i zagrljaji sa premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Shimonom Peresom, sviranje nacionalnih himni.

Gospodin Peres je posjetu gospodina Obame nazvao dubokim iskazom jakih američko-izraelskih veza: "Amerika je stajala na našoj strani od samog početka. Podržavali ste nas dok smo ponovno izgrađivali našu drevnu domovinu, dok smo branili svoju zemlju, od Holokausta do iskupljenja, od Trumana do Obame."

Gospodin Netanyahu je svoju dobrodošlicu oblikovao kao popis zahvala od izraelskog naroda: "Ovdje smo danas sa jednostavnom porukom za vas i za američki narod. Hvala vam! Hvala vam što stojite uz Izrael u ovo vrijeme historijskih promjena na Srednjem Istoku. Hvala vam za nepokolebivu afirmaciju suverenog prava Izraela da se brani sam protiv bilo kopje prijetnje. Hvala vam za poboljšanje sposobnosti Izraela da upražnjava to pravo kroz velikodušnu vojnu pomoć, revolucionarne programe obrane od projektila, te sigurnosnu i obavještajnu kooperaciju bez presedana."

Netanyahu je još dodao i američku podršku pravu židovskog naroda da ima svoju židovsku državu u historijskoj domovini i za obranu tog prava u Ujedinjenim Nacijama.

Predsjednik Obama je rekao da je Amerika ponosna da stoji uz Izrael u vrijeme dramatičnih promjena na Srednjem Istoku: "Širom ove regije vjetrovi promjena donose i obećanja i opasnosti. Ja stoga vidim ovu posjetu kao priliku da reafirmiram neraskidivu vezu između naše dvije zemlje, da ponovim ustrajnost Amerike u podršci sigurnosti Izraela i da direktno govorim narodima Izraela i susjednih zemalja."

Razgovori koji su se kasnije vodili u Jeruzalemu bili su fokusirani na zamrle izraelsko-palestinske mirovne napore, na Siriju i na iranski nuklearni program koji Izrael doiživljava kao prijetnju svojoj egzistenciji.

Gospodin Obama je izrazio nadu za napredak u srednjoistočnim mirovnim naporima, rekavši da "mir mora doći u Svetu Zemlju". Gospodin Netanyahu je rekao da Izraelci "žele mir sa sovjim palestinskim susjedima".

Predsjednik Obama u četvrtak vodi razgovore sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramali, na Zapadnoj obali.
XS
SM
MD
LG