Linkovi

BiH

BiH: I matični broj za novorođenčad poligon za politička nadmudrivanja


Zakon o matičnom broju nije usvojen na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH, te djeca rođena nakon 12. februara formalno-pravno ne postoje. Većinu poslanika to ne brine, jer ne znaju ni zašto je matični broj bitan.

Zakon o matičnom broju nije usvojen na poslijednjoj sjednici državnog Parlamenta BiH. Ne zna se ni kada će biti budući da poslanici iz Federacije BiH i Republike Srpske imaju različita mišljenja čak i o ovome pitanju. Iako primaju najveće plate u državi, pa i regionu, bh. parlamentarci raspravu oko Zakona iskoristili su za međuentitetska prepucavanja. Zbog njihovog nerada, djeca rođena nakon 12. februara formalno-pravno ne postoje. No većinu njih to ne brine, jer baš i ne znaju zbog čega je matični broj uopšte bitan.

Bez jedinstvenog matičnog broja, tek rođeni građani BiH pravno ne postoje, ne mogu izvaditi zdravstvenu knjižicu, a njihove majke ne mogu ostvariti niti jedno pravo porodilja. Za još jedan apsurd bh. društva zaslužni su opet bh. političari, koji nisu uskladili državni Zakon sa zakonom o lokalnoj upravi Republike Srpske, a vezano za ukidanje dvojnih imena nekih opština u ovom bh. entitetu. Iako je ova tačka bila na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, Zakon nije usvojen. I ne čudi. Jer da bi nešto bilo usvojeno, poslanici moraju znati o čemu se radi.

To u Parlamentu BiH nije slučaj.

„Šta je jedinstveni matični broj? Ja ne znam. Ja sam čuo za tamo nekih četrnaest brojki“, kazao je poslanik Niko Lozančić.

Osim Lozančića, i poslanik SDA Zijad Jagodić priznao je kako poslanici, koji mjesečno primaju platu u iznosu od 2100 eura, i ne znaju zbog čega je došlo do zastoja.

„Koliko ja vidim, niko nije ekspert iz upravnog prava da bi o jedinstvenom matičnom broju govorio toliko da bi nas sve skupa mogao ubijediti i zadovoljiti sve strane u ovom parlamentu“, kazao je Jagodić.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić i u ovom zakonu vidi zavjeru protiv Republike Srpske, entiteta u kojem su djeca rođena nakon 12. februara također bez matičnog broja.

„Jer registraciona područja koja su navedena u ovom zakonu nisu prilagođena na Ustavu zasnovanoj teritorijalnoj organizaciji“, navela je.

Pričama o zavjerama nikada kraja u državnom Parlamentu. Za razliku od njegove kolegice iz poslaničkih klupa, za Šefika Džaferovića ovaj zakon je korak do rušenja Bosne i Hercegovine.

„Ovdje je očigledno da se pored implementacije presude Ustavnog suda, pokušava iskoristiti prilika i uloviti u mutnom tako što će se registraciona područja, što ne traži presuda, svesti u međuentitetske linije“, rekao je Džaferović.

Taoci poslanika

Izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju predlažu se promjene naziva opština u Republici Srpskoj koje imaju dva imena, kao npr: Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi. Ministar civilnih poslova Sredoje Nović pokušao je - ispostaviće se, bezuspješno - objasniti parlamentarcima šta znače brojevi u jedinstvenom matičnom broju.
Sredoje Nović

„Prve tri grupe od sedam cifara definišu datum rođenja. Četvrta grupa od dvije cifre definiše registraciono područje. Jedinica je ključ, jedinica je Bosna i Hercegovina. To je oznaka da postoji država. Ima jedna oznaka kojoj pripadamo, evo, Bosni i Hercegovini, svi“, rekao je Nović.

Neprofesionalnost, bahatost i indolentnost tri su riječi koje po mišljenju novinara Dragana Bursaća najbolje opisuju bh. parlamentarce.

„To je tragikomična situacija. Jedni misle da se ne razumiju, drugi čekaju da dođu ljudi koji se razumiju u jedinstvene matične brojeve, mada ja zaista ne znam ko su ti ljudi, valjda bi parlamentarci trebali razumjeti tu materiju. Treći opet sve svaljuju i vraćaju na nacionalno pitanje. Četvrti su indolentni i nezainteresovani, tako da je to jedna opšta tragikomedija. A djeca već ulaze u drugi mjesec, rađaju se bez jedinstvenih matičnih brojeva. To je jedno od osnovnih ljudskih prava, na kraju krajeva, to je dokument koji potvrđuje vaše postojanje, vašu pravnu egzistenciju“, ističe Bursać.

Novinar sarajevskog Oslobođenja Almir Terzić ističe kako su bh. građani taoci poslanika iz različitih entiteta, koji se već treću godinu poslaničkog mandata nadmudruju ko će više zakona osporiti i oboriti.

„Parlamentarci koji ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze građani. Vlasti ne izdaju matične brojeve, imamo probleme sa ličnim kartama, imamo probleme sa državljanstvima, imamo probleme sa boravištem i prebivalištem. Zapanjujuća je činjenica da ne provodimo odluke Ustavnog suda BiH, iako je to krivično djelo“, navodi Terzić.

A evo šta o svemu misle oni kojih se ovaj zakon najviše tiče - građani Bosne i Hercegovine:

„To mora da pod hitno urede. Kako će da evidentiraju djecu koja se rađaju?“, "Razočarana, razočarana“,„To je meni van pameti – da roditelj ne može dijete u knjigu rođenih upisati. Zar to nije sumanuto? Meni je to tako“, kažu oni.

Bosna i Hercegovina je država koja se uzdigla do apsurda svoga postojanja i počela je da porađa djecu koje nema. Završićemo izjavom ministra civilnih poslova Sredoja Novića, uz jasnu poruku:

„Imam osjećaj, nemojte mi zamjeriti, da se ovdje, u konkretnom slučaju, to nije htjelo. Očigledno da svi moramo pognute glave pred građanima da stojimo.“
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG