Linkovi

YouTube nudi bolju kvalitetu video produkcije kako bi privukao još više gledalaca


Za mladu generaciju koja zabavu traži na Internetu, bolja video produkcija na YouTubeu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Gledaoci će uvijek naći nešto novo na YouTubu: naime, svake minute se uploada 72 sata sadržaja na taj websajt.

YouTube je otvorio hi-tech produkcijske studije u New Yorku, Londonu, Los Angelesu i Tokiju. Cilj je poboljšati kvalitetu onoga što se može vidjeti na YouTubeu sada kada internet postaje glavni izvor zabave - pogotovo za mlađe generacije.

Intenzivan dan snimanja na setu programa Video Game High School, koji ima publiku širom svijeta. Svaka epizoda je na internetu.

"Ovo je dugometražna web serija, sa znatno većim produkcijskim budžetom i kvalitetom koja je usporediva sa onom na televiziji," kaže Jimmy Wong, autor sadržaja na YouTubu i glumac u ovoj seriji. Njegov brat Freddie je režiser. Druga sezona serije ima budžet od preko 800 hiljada dolara, koje su donirali ljubitelji s interneta, uglavnom u iznosima od 5 do 15 dolara po osobi.

"Serija ima više od 3 miliona pretplatnika na YouTubu, to je velika baza ljubitelja na koje se može računati. Mnogi od njih su u dobi od 13 do 17 godina, dakle mlađa publika," kaže Wong.

Mlađa generacija, oni ispod 35, na internetu traže zabavu, posebno na YouTubu, kaže Malik Ducard, jedan od direktora u partnerstvu YouTuba i Googlea: "Temeljnu demografiju naših korisnika čine oni koji YouTube često koriste kao prvi prozor zabave ili ga gledaju paralelno s televizijom."

Gledaoci će uvijek naći nešto novo na YouTubu: naime, svake minute se uploada 72 sata sadržaja na taj websajt. A sada YouTube pokušava toj internetskoj generaciji dati sadržaje profesionalnijeg izgleda.

U Los Angelesu, prostor površine 3700 kvadratnih metara, prepun svjetala i kamera, najveći je od četiri produkcijska studija YouTubea. Direktor mu je Liam Collins: "Želimo da se na nas priključi više gledalaca i vjerujemo da će bolja kvaliteta i ambiciozniji sadržaji poslužiti tom cilju."

Video Game High School nije jedina emisija koja se ovdje snima. Olga Kay, porijeklom iz Rusije, nekada je bila žongler u cirkusu, a sada ovdje snima komedije: "Vjerujem da će u sljedećih pet godina doći do dosta integriranja. Velik broj holivudskih zvijezda prelazi postupno na YouTube."

Filmski i televizijski studiji također koriste YouTube za promocije vlastitih filmova i emisija. Gledaoci na YouTubu kažu da čak mogu komentirati, dajući tako dragocjene povratne informacije tvorcima emisija. Stvari postaju, svi se slažu, sve više interaktivne, a, pomoću interneta, i etablirani holivudski studiji, jednako kao i posve novi akteri, mogu doprijeti do globalne publike.
XS
SM
MD
LG