Linkovi

BiH

Časnik UN-a: Bosanski Srbi željeli jednonacionalni teritorij


U Haškoj sudnici, 8. februara 2013.
U Haškoj sudnici, 8. februara 2013.

Na suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio Anthony Banbury, koji je on je opisao kako je vojska bosanskih Srba pod kontrolom generala Mladića izlagala civile diljem Bosne i Hercegovine fizičkom i psihičkom teroru.

Na suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio Anthony Banbury, bivši časnik UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini od 1994.godine do kraja rata. U glavnom ispitivanju on je opisao kako je vojska bosanskih Srba pod kontrolom generala Mladića izlagala civile diljem Bosne i Hercegovine fizičkom i psihičkom teroru.

Tijekom unakrsnog ispitivanja visokog dužnosnika Ujedinjenih naroda Mladićeva obrana je pak pokušala prikazati – kako su Bošnjaci i Hrvati sami odlazili s teritorija Republike Srpske na poziv vlasti Federacije, a ne zbog terora i etničkog čišćenja – kako to tvrdi optužnica.

Obrana je suočila bivšeg UNPROFOR-ca s proglasima bošnjačke nacionalne stranke SDA – koji su pozivali na prelazak stanovništva. Mladićev branitelj Miodrag Stojanović pokušao je time prebaciti odgovornost s vojnih i političkih vlasti Republike Srpske, za odlazak Bošnjaka i Hrvata.

Svjedok Anthony Branbury u sudnici 8. veljače 2013.
„Jeste li ikada u vrijeme Vašeg boravka, od travnja 1994.pa do ljeta 1995.godine, imali ikakvih saznanja da bi, da kažem, paralelna politika rukovodstva Stranke demokratske akcije bila upravo ta – da se muslimansko stanovništvo izmjesti s teritorija koji je kontrolirala Republike Srpska?“, ispitivao je Stojanović pozivajući se na navodni proglas SDA 1993.godine potpisan od strane tajnika stranke Hasana Čengića, u kojem se traži od članova poticanje iseljavanja Bošnjaka iz Trebinja.

Stojanović je obavijestio sud kako je dokument dobio sa suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Svjedok Banbury pokazani dokument nikad prije nije vidio, no potvrdio je kako su u štabu UNPROFOR-a bili upoznati s pokušajima manipulacija određenih nacionalnih stranaka. Ipak odbio je navode obrane – o samovoljnom odlasku civila nesrpske nacionalnosti iz svojih domova. Pri tom se prisjetio više sastanaka sa dužnosnicima bosanskih Srba, gdje su oni otvoreno izražavali svoje stavove.

„Ja mislim da su bosanski Srbi bili puno više zainteresirani za to – da zemljište koje oni kontroliraju bude jednonacionalno. I ja sam čuo visoke funkcionere bosanskih Srba koji su jasno govorili – da tamo gdje stane srpska čizma, to je i srpska zemlja“, naveo je svjedok koji je u vrijeme službe u Sarajevu bio časnik za civilna pitanja UNPROFOR-a, a kasnije i pomoćnik Jasušija Akashija, specijalnog izvjestitelja generalnog tajnika UN-a.

Obrana prebacuje odgovornost za etničko čišćenje na vlasti Federacije

Nakon što je odbacio teze obrane o humanoj razmjeni stanovništva, Banbury je
naveo i svoje iskustvo s predstavnicima vlasti Federacije BiH, koji nasuprot srpskim dužnosnicima – nisu željeli jednonacionalni teritorij.

„Znam da su na strani Federacije, svakako željeli zadržati multinacionalni karakter Federacije. Mislim da su iz različitih razloga željeli da ostanu i manjinska stanovništva na području koje su kontrolirali Srbi“, izjavio je svjedok koji je o brojnim sastancima s predstavnicima zaraćenih strana napravio iscrpne izvještaje.

Na pokušaje prikazivanja UNPROFOR-a kao pristranog, Banbury koji i dalje radi u Ujedinjenim narodima u New Yorku – podsjetio je kako su mirovne snage u Bosni i Hercegovini pomagale građanima svih nacionalnosti pogođenim ratnim užasima i humanitarnom katastrofom.

„UNPROFOR je obično imao ulogu praćenja, nadzora, informiranja, patroliranja, izvještavanja, omogućavanja....Ali mi se ne bismo obvezivali na to da ćemo prisiliti – ni bosanske Srbe ni stranu bosanske vlade, na obaveze koje su preuzeli“, dodao je časnik UN-a tijekom višesatnog ispitivanja obrane.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan novim iskazom svjedoka tužiteljstva.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG