Linkovi

IBM-ova prognoza tehnološkog razvoja: mobiteli sa senzorima mirisa, okusa...


IBM-ova prognoza: pametne naprave sa osjetilima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Ako kihnete na svoj kompjuter ili mobitel, majušni ugrađeni senzori moći će analizirati tisuće molekula u vašem dahu. „Mogu vas uzbuniti ako treba, reći 'još se ne osjećate bolesni, ali imate infekciju i morate odmah otići doktoru'.“

Svake godine, korporacija IBM razmotri tehnologije koje tek nastaju i identificira pet inovacija za koje vjeruje da će promijeniti svijet u narednih pet godina. Njihova godišnja lista, nazvana „Pet za pet“, dosad se fokusirala na dolazeće promjene u mobilnoj telefoniji, 3-d prikaze, transportne sisteme i energetske tehnologije. Ove godine, IBM-ova lista navodi 'pametne' naprave koje će povećati doseg naših osjetila.

Zamislite kupovanje odjeće preko interneta, ali uz mogućnost da rukom prođete preko ekrana svog kompjutera ili pametnog telefona i osjetite tkaninu. Takva vrsta simulacijske tehnologije mogla bi postati dostupna u sljedećih pet godina, kaže potpredsjednik IBM-a Bernie Meyerson: „Govorimo o preobrazbi načina na koji rade kompjuteri i na koji su ljudi s njima u interakciji.“

Pametne mašine će uskoro biti sposobne slušati okolinu i ukazati nam na zvukove koji su nam važni. Recimo, napredni sistem prepoznavanja govora će novim roditeljima kazati zašto njihova beba plače.

„Beba je gladna, ili bolesna, ili usamljena. Danas to nije moguće, ali sa ovakvim sistemom, koji je dovoljno sofisticiran, to je ustvari moguće,“ kaže Meyerson.

U bliskoj budućnosti, osobni kompjuteri će moći učiniti više od prepoznavanja slika i vizuelnih podataka. njihove ugrađene kamere će moći analizirati karakteristike poput boja i rauzmjeti značenje vizuelnih medija. Recimo, znati kako sortirati obiteljske fotografije.

Pametne mašine će također moći omirisati. Ako kihnete na svoj kompjuter ili mobitel, majušni ugrađeni senzori moći će analizirati tisuće molekula u vašem dahu. „Mogu vas uzbuniti ako treba, reći 'još se ne osjećate bolesni, ali imate infekciju i morate odmah otići doktoru',“ kaže Meyerson.

IBM-ovi znanstvenici razvijaju i sistem za osjet okusa. Mogu ga koristiti kuhari u stvaranju recepata. Sistem razgradi sastojke do molekularne razine i pomiješa ih kako bi stvorio najpopularnije okuse i arome, pri čemu bi mogao paziti i na održavanje linije.

„Može vam preporučiti hranu čiji okus volite, ali može i voditi računa o kalorijskim ograničenjima, o kolesterolu ili masnoćama. Dakle, može ostavriti idealni balans između najboljeg mogućeg okusa i najboljeg mogućeg nutricijskog proizvoda,“ kaže Meyerson.

Jedna od najimpresivnijih stvari oko IBM-ove liste, kako kaže profesor kompjuterskih nauka na Univerzitetu Georgetown Mark Maloof, jest koliko moćni postaju te majušne, pametne naprave. „Mislim da je iznenađenje na listi kolika je količina veoma sofisticiranih kompjutacijskih metoda, recimo za slušanje i gledanje, ugrađena u te vrlo malene mobilne naprave,“ kaže Maloof.

Napredak u kompjuterskoj tehnologiji u sljedećih pet godina, kaže Maloof, uvesti će ono što sada izgleda kao science fiction u naše svakodnevne živote.
XS
SM
MD
LG