Linkovi

BiH

Bevanda u Beogradu: Otopljavanje odnosa BiH i Srbije


Vjekoslav Bevanda i Ivica Dačić u Beogradu, 4. februar 2013.
Vjekoslav Bevanda i Ivica Dačić u Beogradu, 4. februar 2013.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavili su da su opredeljeni za razvoj dobrosusedstva i da su zainteresovani da bilateralni odnosi budu na visokom nivou.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, rekli su u ponedjeljak u Beogradu da su opredijeljeni za razvoj dobrosusjedstva i da su zainteresovani da bilateralni odnosi budu na visokom nivou.

Dačić je izjavio da Srbija i BiH treba da se okrenu zajedničkoj budućnosti.

"Treba izaći iz začarnog kruga 90-ih, okrenuti se dobrosusjedstvu, tražiti ono što nas spaja, a ne samo ono što nas razdvaja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Bevandom u Palati Srbija.

Bevanda je posjetu Beogradu ocijenio kao izuzetno značajnu i uspješnu i istakao da želi direktne kontakte, te da za saradnju u regionu nisu potebni nikakvi posrednici.

"Mislim da svi mi iz ovog regiona koji obnašamo odgovorne funkcije imamo dovoljno obrazovanja, pameti, znanja, tako da nam ne treba niko da nam posreduje i da nas spaja. Meni ne trebaju nikakvi podstreci da bih se sa kolegom Dačićem našao u Briselu ili na nekoj drugoj lokaciji, mi ćemo se naći kad budemo razgovarali o zajedničkim temama", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dačić i Bevanda složili su se da su ekonomski odnosi dvije zemlje prioritet. Oni su razgovarali i o saradnji u procesu evrointegracija, pitanju povratka izbjeglih i interno raseljenih lica, granici, i najavili potpisivanje ugovora o izručenju što bi, kako su istakli, doprinelo efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je, što se tiče granice, da postoje četiri sporne tačke.

Tokom boravka u Beogradu Bevanda se sastao i sa predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem, a razgovarali su o jačanju parlamentarnih i ekonomskih odnosa dvije zemlje. Kako je saopšteno iz skupštine, Bevanda je istakao značaj bilateralne saradnje u regionalnom okviru i posebno u procesu evropskih integracija tokom kojih će dve susjedne zemlje biti sve više upućene jedna na drugu.

Reakcije u BiH: Promjena kursa

U Bosni i Hercegovini se ne očekuju značajni rezultati posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande Beogradu. Riječ je o protokolarnoj posjeti koja neće mnogo doprinijeti rješavanju nagomilanih problema među dvije države, vjeruju bh. analitičari.
Susret Ivice Dačića i Vjekoslava Bevande u Beogradu

Ova posjeta malo će, ili nimalo, uticati na otopljavanje zategnutih odnosa između dvije susjedne države. Smatra ovo profesor iz Sarajeva Enver Kazaz. On kaže da je ova posjeta organizovana kasno, te da BiH ne može voditi stabilnu ni regionalnu ni vanjskopolitičku politiku zbog različitih težnji u samoj državi. S druge strane, Kazaz vjeruje da je stav Srbije, nakon promjene vlasti, prema Bosni i Hercegovini potpuno drugačiji, te da je odnos sadašnjeg srbijanskog premijera prema cijeloj regiji mnogo pragmatičniji.

„Radi se o tome da je ono što nazivamo srbijanskom desnicom, pritom mislim i na Vučića i na Nikolića i na Dačića, puno pragmatičnije, realističnije i u smislu vođenja regionalne politike ozbiljnije negoli ranija,Tadićeva vlast u Srbiji. Dačićeve izjave, koje je on dao u zadnje vrijeme, pokazuju da je on neko ko ne želi destabilizirati BiH, kako je to sve vrijeme radio Tadić, i da se srbijanska politika iz nekakvih ideoloških fantazmi spustila u realnost. To potvrđuje odnos i prema BiH i prema Kosovu i prema Crnoj Gori. Međutim, ostaće problem onoga što se iz BiH definira kao politika prema Srbiji. Na jednoj strani imamo Dodikov u otvorenu secesionističku politiku, imamo politiku republičko-srpske opozicije koja je umjerena, racionalna - i imamo, naravno, politiku koja dolazi sa hrvatske i bošnjačke strane. Kad je u pitanju gospodin Daćić i kad su u pitanju gospodin Nikolić i gospodin Vučić, onda se pokazuje da su bili u pravu oni analitičari koji su tvrdili da je to ozbiljniji politički kurs u Srbiji nego lažna socijaledmokratija Borisa Tadića", ističe Kazaz.

Urednik portala Buka iz Banje Luke Aleksandar Trifunović smatra da se dugo čekalo da dva premijera razgovaraju. Podsjeća da dvije države moraju biti upućene jedna na drugu, naročito ako se ima u vidu skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Trifunović takođe navodi da je jasno da odnosi vlasti u Beogradu i vlasti u Republici Srpskoj nisu tako dobri kao što su nekada bili. Jasno je to i nakon posjete opozicije iz RS Beogradu i oštrih kritika na račun entitetskih vlasti.

„Jasno da ti odnosi nisu ni blizu onima kakav je bio odnos sa Borisom Tadićem i DS-om. Prije svega, prva posjeta, podsjećam, Milorada Dodika Srbiji završila je konferencijom na ulici, ispred zgrade predsjednika Srbije, a ne unutar same zgrade. I to nije bila zajednička konferencija, nego je samo on davao svoje viđenje iste. To ne treba da nas čudi - Milorad Dodik je bio otvoreno protiv Tomislava Nikolića i reperkusije tog odnosa u predizbornoj kampanji, koji je bio potpuno nepotreban. To miješanje koje se desilo za rezultat ima jedno zaista zahlađenje odnosa. Međutim, RS politički odgovara Srbiji. Kontrola na neki način nad RS-om ja mislim da će uvijek biti ispred odnosa bilo koje dvije političke ličnosti. Dok god RS odgovara geopolitički Srbiji, mislim da će taj odnos biti kvalitetan. Može on na nivou političara ili ličnosti biti loš, ali je generalno to jedan odnos koji uvijek zadržava stabilnost potpuno odnosa te dvije političke strukture", smatra Aleksandar Trifunović.

**********

Koliko je neučinkovitost Tadićeve vlade olakšala novoj vlasti u Beogradu da i najmanjim pomakom dobije prelaznu ocenu za odnose sa Sarajevom, toliko je radikalsko-miloševićevska prošlost predsednika države Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Ivice Dačića bila ozbiljna prepreka koju je trebalo prevladati. Koliko je u tome uspeo Beograd i šta se sve od prošlog leta, od ustoličenja nove vlasti, događalo na relaciji Beograd-Sarajevo, istražuje Branka Mihajlović u tekstu U rikverc od Banjaluke napred ka Sarajevu.

**********
Vlada demokrata na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem načinila je u protekloj i početkom ove decenije nekoliko važnih iskoraka u odnosima sa BiH, ali su ih gotovo po pravilu pratili potezi koji su relaciju Beograd – Sarajevo iznova zahlađivali. Opširnije u prilogu Ive Martinović Tadić je trebalo da učini više.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG