Linkovi

BiH

Moore: HDZ i SDA nespremni na kompromis u Mostaru


Roderick Moore
Roderick Moore

Visoki zvaničnik međunarodne zajednice u BiH Roderick Moore optužio je dvije najjače stranke u Mostaru - HDZ BiH i SDA - da nisu spremne na kompromis oko novih izbornih pravila za taj grad i novog uređenja Mostara, nego da se kruto drže svojih zakovanih, oprečnih stavova

Visoki zvaničnik međunarodne zajednice u BiH Roderick Moore optužio je dvije najjače stranke u Mostaru - HDZ BiH i SDA - da nisu spremne na kompromis oko novih izbornih pravila za taj grad i novog uređenja Mostara, nego da se kruto drže svojih zakovanih, oprečnih stavova.

Moore je to izjavio u specijalnom razgovoru sa predstavnicima medija u Mostaru nakon serije dvodnevnih razgovora u tom gradu sa zvaničnicima osam političkih stranaka, od ukupno 80 sastanaka koje je organizirao OHR posljednjih mjeseci, koji, nažalost, nisu dali nikakvog rezultata.

Nakon što se u srijedu sastao i sa predstavnicima SDP-a, HDZ-a 1990., te mostarskim muftijom, glavni zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Roderick Moore izjavio je kako je sada jasno da postoji grupa stranaka koje traže kompromisno rješenje za Mostar.

„Ja bih rekao da je to većina stranaka koje učestvuju u ovom procesu. To ne znači da su došli do zajedničkog jezika po svakoj tačci, ali mislim da savjesno i iskreno rade na tome“, istakao je Moore.

Međutim, dodao je Moore, utisak je cijele međunarodne zajednice da dvije najveće stranke - HDZ BiH i SDA - ne sarađuju:

„Koje do sada nisu pokazale spremnost niti da predlože niti da razmotre nove ideje radi pronalaženja kompromisa. I dalje se drže svojih prvobitnih pozicija.“

Podsjetimo, HDZ BiH traži da Mostar bude uređen kao jedna općina i jedna izborna jedinica, te da važi princip "jedan čovjek - jedan glas", te nerijetko ističu kako se od Mostara pravi izuzetak u BiH samo zbog toga što je to jedini veći grad u kojem su Hrvati većina.

Sa druge strane, SDA traži uređenje u više općina - istovremeno izbornih jedinica - te tvrde kako će se time Bošnjaci zaštititi od majorizacije od strane ratom stečene hrvatske većine.

Roderick Moore je naglasio kako je problem sa prijedlozima HDZ-a i SDA u tome što on ne vjeruje da su politički izvodivi, čak iako su u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH koji je još prije više od dvije godine poništio prethodna izorna pravila za Mostar na apelaciju hrvatskih stranaka. Moore je podsjetio kako bi za bilo koji od ta dva prijedloga trebalo izmijeniti ustave Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

„Što se tiče Ustava Federacije, traže se dvije trećine glasova u Predstavničkom domu i većina glasova u svakom klubu u Domu naroda. Ja ne vjerujem da bi niti HDZ niti SDA mogli da sakupe dovoljno glasova da proguraju svoj prijedlog kroz Parlament“, ocijenio je on.

Opasan presedan

Moore je odbacio napise kako OHR ima svoj prijedlog za Mostar, nego je objasnio kako je OHR - koji posreduje u razgovorima - samo sastavio set odredbi koje se čine zajedničkim u prijedlozima većine stranaka, spremnih na saradnju.

„Mi pokušavamo identificirati moguće dodirne tačke među strankama. I na osnovu prvih 50 sastanaka postalo nam je jasno da ima bar jedan set principa, potencijalno, oko kojih smatramo da bi ih jedna značajna grupa stranak mogla da prihvati“, kaže Moore.

Roderick Moore je prokomentirao i odluku Gradskog vijeća Mostara, donesenu bez prisustva hrvatskih vijećnika, o usvajanju privremenog finansiranja za prva tri mjeseca ove godine. Moore je podsjetio kako je visoki predstavnik Valentin Inzko još u novembru podsjetio vijećnike kako je njihov četverogodišnji mandat istekao, te kako je čudno da jedan organ sam sebi produži mandat.

„To bi bilo jako neobičajeno u demokratskim društvima, jer to postaje vrlo loš, potencijalno opasan presedan ako se to zloupotrijebi u budućnosti. Može neko drugo parlamentarno tijelo ukazati na ovaj presedan i kazati:’Pa neće biti potrebno da idemo na izbore, samo ćemo da produžimo svoje mandate.’ Postoji mogućnost da akt usvojen od strane vijećnika, čiji mandati su i dalje pod znakom pitanja, može samo da doprinese većoj konfuziji“, zaključio je on.

Roderick Moore je još trenutnu sigurnosnu situaciju u Mostaru nazvao vrlo opasnom. Ponovio je još jednom kako visoki predstavnik Valentin Inzko neće nametati bilo kakvo rješenje za Mostar, a podvukao je i kako se nijedna zemlja u Vijeću za provođenje mira ne zalaže za korištenje bonskih ovlaštenja.

Ipak, rekao je kako misli da i dalje postoji šansa da razumni ljudi dođu do razumnog rješenja, te da vidi neke pomake u dobrom pravcu od strane velike većine stranaka. Roderick Moore očekuje i da birači primijete odgovornost onih stranaka koje su izazvale probleme.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG