Linkovi

Uoči inauguracije, demonstracije u prilog posjedovanju oružja


Uoči inauguracije, demonstracije ZA oružje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

"Obama samo hoće oduzeti svačije pravo, bez obzira jeste li opasnost za ikoga ili ne,“ kaže jedan aktivist, koji želi ostati anoniman.

Hiljade američkih aktivista ZA oružje – od kojih su neki nosili puške i pištolje – okupilo se u subotu u glavnim gradovima niza američkih saveznih država, u vrijeme dok američka vlada razmatra nova ograničenja na vatrena oružja. Trenutna debata o oružju u Sjedinjenim Državama počela je prošli mjesec nakon što je jedan muškarac jurišnom puškom ubio dvadesetoro djece i šest odraslih u školi u Connecticutu.

Demonstranti su se okupili u glavnom gradu Teksasa dižući glas protiv predsjednikovih prijedloga, koji uključuju zabranu na tip oružja upotrebljen za ubojstva u Connecticutu.

„Umjesto da izađe sa logičnim rješenjima - mentalno zdravlje, krivična provjera, da ih učini strožima ili da se bolje provode -, on to koristi kako bi oduzeo oružje. On samo hoće oduzeti svačije pravo, bez obzira jeste li opasnost za ikoga ili ne,“ kaže jedan aktivist, koji želi ostati anoniman.

U svojoj tjednoj internetskoj i radio poruci, u subotu, predsjednik Obama je rekao da je već poduzeo korake za ojačavanje krivične provjere i za pomoć školama da dobiju više sigurnosnog osoblja, ali, kaže, da bi došlo do trajne promjene, Kongres mora djelovati.

„Tražite od svog kongresnog zastupnika da podrži opću krivičnu provjeru i obnovu zabrane na jurišno vojno oružje i magazine velikog kapaciteta. A, ako odgovori NE, pitajte zašto NE. Pitajte zašto je ocjena A od lobija ZA oružje važnija nego čuvanje sigurnosti djece u prvom razredu,“ rekao je gospodin Obama.

Usprkos brojnim subotnjim prosvjedima, neki zagovornici kontrole oružja izrazili su uvjerenje da je rasprava o oružju skrenula s kursa.

„Mora postojati još neki dijalog između ekstrema. To je uvijek opasnost po društvo. Vrlo mala ekstremna i neogovorna grupa ljudi diže jako glasnu argumentaciju,“ kaže jedan aktivist, koji želi ostati anoniman.
XS
SM
MD
LG