Linkovi

Na privatnoj ceremoniji, u Bijeloj kući, predsjednik Obama službeno položio zakletvu za obavljanje svog drugog mandata


Ustav zahtijeva da predsjednikov mandat počne 20. januara, te je, tek 7. put u povijesti, službeno polaganje održano u nedjelju, prije inauguracije.

Nakon što je pobijedio u iscrpljujućoj i razdornoj predsjedničkoj utrci, američki predsjednik Barack Obama je službeno položio zakletvu u privatnoj ceremoniji, u Bijeloj kući, izrekavši:

“Ja, Barack Obama, svečano se zaklinjem da ću vjerno obavljati dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i da ću, kako najbolje mogu, čuvati, štititi i braniti
ustav Sjedinjenih Država, mi tako Bog pomogao.”

Gospodin Obama je službeno položio zakletvu za svoj drugi mandat danas, pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, tokom kraće ceremonije, uz prisutnost Prve dame Michelle Obama i njihovih kćeri Sashe i Malije, u Plavoj sobi Bijele kuće. Današnjom ceremonijom je udovoljeno pravnoj obavezi da predsjednici službeno preuzmu dužnost 20. januara.

Ranije danas, potpredsjednik Joe Biden je položio zakletvu pred sutkinjom Vrhovnog suda Soniom Sotomayor, poovivši za njom riječi prisege: “Ovu obavezu preuzimam slobodnom voljom bez ikakvih ograda ili izbjegavanja.”

Jutros su i predsjednik i potpredsjednik sudjelovali u tradicionalnoj svečanosti polaganja vijenca na Grobu neznanih, na Nacionalnom groblju Arlington.

Obojica će još jednom položiti zakletve u ponedjeljak na tradicionalnoj javnoj svečanosti ispred zgrade Kongresa, Capitola, na terasi koja se vidi sa Nacionalnog Malla, gdje će biti okupljeni građani.

Današnje službeno polaganje zakletve u privatnoj ceremoniji tek je sedmi puta u povijesti Sjedinjenih Država da je predsjednik položio zakletvu u nedjelju, prije javne svečanosti u ponedjeljak. Američki ustav, naime, zahtijeva da predsjednikov mandat počne 20. januara.

Predsjednik Obama je danas pri polaganju zakletve položio ruku na Bibliju koja je pripadala baki njegove supruge Michelle. Na javnoj inauguraciji, sutra, on će ponovno koristiti Bibliju koju je koristio predsjednik Abraham Lincoln na njegovoj inauguraciji 1861. godine. No, gospodin Obama će koristiti i drugu Bibliju, onu koja je nekad pripadala pokojnom borcu za građanska prava dr. Martinu Lutheru Kingu mlađem, jer inauguracija pada na dan nacionalnog praznika u počast dr. Kingu.

Ova godina, inače, obilježava 50. godišnjicu Marša na Washington, 1963., kada su tražena jednaka prava za američke crnce, te 150. godišnjicu od Proklamacije emancipacije, predsjednika Lincolna, kojom je pokrenut proces oslobađanja robova u Americi.
XS
SM
MD
LG