Linkovi

BiH

Dodikove vjetrenjače: Ugroženost maska za neuspjeh


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske posljednjih je dana u više navrata skretao pažnju na navodnu opasnost po taj entitet od strane raznih vanjskih i unutrašnjih neprijatelja, što političari i NVO sektor ocjenjuju paranoičnim.

Republici Srpskoj prijeti opasnost sa više frontova. Barem se to moglo zaključiti iz serije izjava koje je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik dao posljednjih dana.

Uoči Nove godine, Dodik je u Višegradu izjavio da RS neće ostati mirna na najave dovođenja 100.000 Bošnjaka koji će glasati u tom entitetu da bi, kako kaže, napravili novu političku strukturu.

On je ocijenio da za Republiku Srpsku još uvijek postoji opasnost, suprotno tvrdnjama nekih opozicionih stranaka.

Istog dana Dodik je beogradskim Večernjim novostima rekao da raspolaže informacijama da nevladinim organizacijama pristiže novac kako bi se spremilo neko "proljeće", s ciljem da se on ukloni s političke scene, a entitetu oduzmu nadležnosti.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Đorđe Vuković kaže da način na koji je počela 2013. nagovještava politički konfliktnu i haotičnu godinu:

„Vlast je izgleda prvi put dobro procijenila šta će je obilježiti, što nije bila ni naročita enigma - srozavanje standarda, smanjivanje i kašnjenje plata, nova otpuštanja, teški politički i socijalni zadaci na koje nema kvalitetan odgovor, što rasplamsava nemir i stvara paniku među najdogovornijima. Kako je postalo jasno da ne mogu održati jednoumlje i obezbijediti uravnilovku koju nam predlažu, da narod više ne može da ćuti i trpi, izabrali su stari, provjereni recept – diskvalifikaciju stvarnih i izmišljenih neprijatelja“, ocjenjuje Vuković.

I predsjednik RS zna da slijedi politički konfliktna godina. U novogodišnjem obraćanju novinarima Dodik je rekao:

„Ono što bi bilo opasno za RS to bi bila neka vrsta političke destabilizacije i da svaka vrsta političke destabilizacije nas uvodi u pitanje kako se stabilizovati poslije toga i šta znači ta vrsta, da li je to stvarna stabilizacija ili je otvaranje totalnog kraha.“

Ipak, u moru opasnosti koje navodno prijete Republici Srpskoj, Dodik je posebno izdvojio nevladin sektor. Naglasio je da veoma precizno zna ko distribuiše novac, kome i sa kojim ciljem, te napomenuo da se vrše pritisci na medije i pokušava da se napravi atmosfera ulice, nemira.

Poziv na linč

Predsjednik Centra za životnu sredinu Miodrag Dakić kaže da Dodikove tvrdnje o donacijama čiji je cilj da sruše vlast – zvuče prilično paranoično:

„Sada je odjednom problem kada je ustvari RS evo danas i zvanično u recesiji, što mislim da pokazuje da se pokušava skrenuti pažnja s onih bitnih, ekonomskih problema na ove neke politikantske teme - gdje se usmjerava pažnja na sve druge osim na vlast, koja je ustvari kriva što je dovela RS u ovako tešku ekonomsku situaciju“, smatra Dakić.

Mladen Bosić
U svom lovu na vještice predsjednik Republike Srpske nije zaobišao ni Srpsku demokratsku stranku. Ta činjenica malo koga čudi, znajući da je upravo SDS na lokalnim izborima pomeo brojne načelnike opština u kojima je do tada neprikosnoveno vladao Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić iza Dodikovih nastupa raspoznaje strah čiji uzroci leže u dva velika razloga:

„Prvi je da su shvatili da se javno mnijenje u RS mijenja i to je znak za uzbunu, alarm koji je praktično doveo do ovih nekontrolisanih reakcija“, kaže Bosić.

A uz opoziciju, nisu ostali pošteđeni ni pojedini privatni mediji. Nezadovoljan nekim izvještavanjima BN televizije, predsjednik RS je u intervjuu za Srpsku novinsku agenciju (SRNA) optužio ovu medijsku kuću da „igra dekadentnu ulogu plaćenika“, pozivajući se na činjenicu da je u njihovom programu gostovao američki ambasador Patrik Mun. Dodik je izjavio da su tom prilikom vjerovatno „pali određeni dogovori i aranžmani“.

Direktor i vlasnik BN-a Vladimir Trišić ocjenjuje Dodikove izjave kao poziv na linč, a kaže da je etiketa izdajnika smiješna iz usta nekoga koga su stranci doveli na vlast. Trišić ilustruje ličnim primjerom kako izgleda predsjednička nervoza:

„Od pojave nekih tekstova u vezi sa Hypo bankom i hapšenjem gospodina Miškovića, gospodin Dodik je sve više nekako nervozan i kulminaciju toga je uradio tako što je pre izvjesnog vremena pozvao me iz kabineta telefonom i na jedan najgrublji i najvulgarniji način psovao majku, prijetio, govorio kako će on nas uništiti, i mene i BN televiziju itd.“

Populizam zasnovan na tezi o ugroženosti Republike Srpske svakako je već viđena pojava kada je riječ o stavovima predsjednika tog entiteta.

Ipak, učestalost takvih izjava, njihova ostrašćenost i upornost u traženju krivca pokazuju da će se građanima ove godine nuditi ogromne količine straha kao kompenzacija za socijalno-ekonomski kolaps. Izazovi 2013. svakako su ogromni. Prioritetan je onaj - kako preživjeti.

Znaju to vlasti Republike Srpske, ali u nedostatku odgovora na suštinska pitanja, preostaju teorije o vitalnom nacionalnom interesu. I, naravno, o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicama.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG