Linkovi

Chuck Hagel za ministra obrane, a John Brennan za direktora CIA


Predsjednik Obama nominirao Chucka Hagela za ministra obrane, a Johna Brennana za direktora CIA-e
Predsjednik Obama nominirao Chucka Hagela za ministra obrane, a Johna Brennana za direktora CIA-e

Hagel je veteran Vijetnamskog rata, a Brennan visoki predsjednikov savjetnik za kontraterorizam

Predsjednik Barack Obama je danas imenovao bivšeg senatora Chuck Hagela iz savezne države Nebraska na mjesto novog ministra odbrane, te svoga visokog savjetnika za kontraterorizam, Johna Brennana, na mjesto čelnika CIA-e. Obojica moraju biti potvrđeni od strane Senata.

Hagel je veteran rata u Vijetnamu, i bio je oštar kritičar američke uključenosti u Irak. Senat je napustio 2009. godine, i tada rekao za Financial Times da smatra kako je Pentagon masovan, i da ga treba srezati. Chuck Hagel bi zamijenio trenutnog ministra obrane Leona Panettu.

Istodobno je predsjednik Obama nominirao svog visokog savjetnika za kontraterorizam, Johna Brennana, na mjesto novog direktora CIA-e.

Predsjednik Obama je razmatrao još 2009-te o ovom imenovanju, ali se Brennan tada sam povukao, usljed kritika da je povezan sa kontraverznim tehnikama ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon septembra 11 2001.

Brennan je od ranije povezan s CIA-om, gdje je služio kao šef ispostave u Saudijskoj Arabiji.

Ako bude odobren, Brennan će zamijeniti dosadašnjeg prvog čovjeka CIA-e, Davida Petraeusa , koji je u novembru dao ostavku nakon otkrivanja njegove izvanbračne afere.

XS
SM
MD
LG