Linkovi

BiH

Lideri četvorke najavili za januar smjenu Vlade FBiH


Lideri koalicione četvorke u Mostaru, 27. decembra 2012.
Lideri koalicione četvorke u Mostaru, 27. decembra 2012.
Sredinom januara 2013. godine bit će pokrenuta procedura smjene aktuelne izvršne vlasti Federacije BiH, a posebno njene Vlade. Najavili su to u četvrtak nakon dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata – održanog kasno poslijepodne u Mostaru – lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a i SBB-a.

Dragan Čović, Božo Ljubić, Zlatko Lagumdžija i Farhudin Radončić nisu otkrili novinarima na press-konferenciji nakon sastanka detalje plana smjene izvršne vlasti Federacije BiH, istakavši kako će o tome najprije upoznati najutjecajnije predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

"Drugim riječima, mi ćemo pojedinačno sjesti, nas četverica, sa visokim predstavnikom, potom sa specijalnim predstavnikom Evropske unije, gospodinom Sorensenom, potom sa ambasadorom SAD-a, kojeg ćemo upoznati sa našim stavom i načinom kako mislimo riješiti ovaj problem", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je istakao kako su lideri četiri stranke iskazali apsolutno nepovjerenje prema aktuelnoj izvršnoj vlasti Federacije BiH, na čijem čelu je – podsjetimo – predsjednik Federacije BiH Živko Budimir iz HSP-a BiH, dok su u Vladi Federacije BiH još uvijek predstavnici SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.

Konkretno, četiri stranke, koje tvrde da imaju dvotrećinsku većinu u oba doma Parlamenta Federacije BiH, najavili su kako će upravo u drugoj sedmici 2013. godine pokrenuti smjenu kompletne izvršne vlasti u Federaciji BiH, a posebno Vlade Federacije BiH, za koju su rekli kako ne održava volju parlamentarne većine.

"Pitanje izglasavanja nepovjerenja izvršnoj vlasti u cjelini, a posebno samoj Vladi, koju treba rekonstruirati, odnosno dovesti do nove Vlade koja je odraz upravo ove parlamentarne većine, mi ćemo to pokrenuti tamo negdje, ne znam, desetog, petnaestog prvog", rekao je uz ostalo lider SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija.

Lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a i SBB-a još su rekli kako ne bježe od vanrednih izbora, što je kao mogućnost istakao predsjednik SDA, Sulejman Tihić, ali su rekli kako žele sa što manje troškova izaći iz aktuelne situacije u kojoj se nalazi Federacija BiH, te su rekli da će do rekonstrukcije izvršne vlasti u većem bh. entitetu doći mnogo prije nego što to neki očekuju, aludirajući na stranke koje su - osim SDP-a - trenutno u federalnoj Vladi.

Da bi vlast u Federaciji BiH bila promijenjena, potrebno je dvije trećine glasova, odnosno glasanje 65 poslanika u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta za takvu odluku.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG