Linkovi

Pripadnik UNPROFOR-a: Mladić kontrolirao sarajevsku kampanju ubijanja


Ratko Mladić na suđenju pred Haškim Tribunalom, 11. decembra 2012.
Ratko Mladić na suđenju pred Haškim Tribunalom, 11. decembra 2012.

Svjedok se tijekom pokušaja ostvarivanja primirja često sastajao s pripadnicima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji je držao Sarajevo u okruženju, a čiji su zapovjednici, prema njegovom dojmu – bili pod potpunom kontrolom Mladića.

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se svjedočenjem zaštićenog svjedoka, koji je pod pseudonimom RM 163 došao potvrditi svoj iskaz o granatiranju i snajperskom gađanju sarajevskih civila.

On se tijekom pokušaja ostvarivanja primirja kao bivši pripadnik UNPROFOR-a često sastajao s pripadnicima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji je držao Sarajevo u okruženju, a čiji su zapovjednici, prema njegovom dojmu – bili pod potpunom kontrolom optuženog Mladića.

Prema iskazu bivšeg UNPROFOR-ca sarajevski civili nisu bili kolateralna žrtva, već namjerne mete VRS-ove kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja. Ubijanje Sarajlija se, prema njegovom mišljenu, nije događalo samoinicijativno od strane običnih vojnika već je ta kampanja bila pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, kao i viših razina zapovjedništva.

„On je opazio da Vojska bosanskih Srba ima strogu hijerarhijsku strukturu i da je bila disciplinirana. RM 163 je imao dojam da su zapovjednici Korpusa pod strogim zapovjedništvom generala Ratka Mladića i da imaju pravo na jako malu inicijativu“, pročitao je zaključke sažetka iskaza zaštićenog svjedoka tužitelj Milbert Shin.

Na osnovu opažanja, iskustva i informacija bivši pripadnik UNROFOR-a je donio zaključak - kako je opsada Sarajeva bila važna za VRS jer je predstavljala sredstvo vršenja pritiska na rukovodstvo sarajevskih vlasti - da pristanu na podjelu grada.

„Što više, svjedok je primjetio da se odmazde – za napade koje su vršile snage Bosne i Hercegovine po drugim teritorijama, izvršavaju po Sarajevu“, naveo je tužitelj Shin dajući naslutiti kako se svjedok bio viši oficir UNROFOR-a, navodeći podatke o njegovom sudjelovanju pri zaključivanju sporazuma o zaustavljanju snajperskog djelovanja i isključenju teške artiljerije sa sarajevskog ratišta.


Izvore svojih informacija na temelju kojih je utemeljio svoje zaključke i izvješća, svjedok je sucima nabrojao na sjednici zatvorenoj za javnost zbog zaštitnih mjera, protiv kojih se inače pobunio optuženi Mladić.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je pri tom pojasnio kako su zaštitne mjere za identitet ovog svjedoka već postojale na drugim haškim suđenjima, a navjerojatnije je da se radilo o još uvijek aktivnom pripadniku stranih vojnih službi (s francuskog govornog područja).

„To je ušlo u zapisnik – da gospodin Mladić ulaže prigovor u vezi sa zaštitnim mjerama“, konstatirao je Orie objašnjavajući kako se one nisu mogle promjeniti.

Podsjetimo na kraju kako će se u srijedu popodne (12.12.2012.) na Haškom sudu donijeti presuda Mladićevom pomoćniku u Glavnom štabu VRS-a za sigurnosno obavještajne poslove – generalu Zdravku Tolimiru. On se zastupao sam u procesu koji se ticao optužbi za učešće u srebreničkom genocidu, kada je prema optužnici ubijeno preko 7000 dječaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Tužiteljstvo je za Tolimira zatražilo doživotnu kaznu zatvora pa je za očekivati kako će to učiniti i na kraju suđenja njegovom bivšem šefu koji se tereti i za dodatne ratne zločine.

Zaštićeni svjedok RM 163 iskaz će dovršiti u srijedu kada će njegovo unakrsno ispitivanje dovršiti Mladićeva obrana. Ona se na malom dijelu otvorene sjednice trudila osporiti opisane zaključke o kampanji napada na civile, dovodeći u pitanje ekspertizu svjedoka i vrijednost njegovih informacija.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG