Linkovi

BiH

BiH razmatra budžete pod pritiskom MMF-a


U Bosni i Hercegovini, entiteski i državni parlamentarci ove sedmice imaju pune ruke posla. Trebaju usvojiti budžete za narednu godinu.

Još je u nedjelju počela sjednica Narodne Skupštine RS-a, a održava se i u ponedjeljak. U ponedjeljak i utorak zasjeda i Parlament Federacije BiH, a za utorak i četvrtak su najavljene sjednice oba doma Parlamenta BiH.

Entitetski parlamenti trebaju usvojiti budžete do utorka, 4. decembra. Ovo je direktiva Međunarodnog monetarnog fonda, a ako se rok ne ispoštuje, Bosni i Hercegovini neće biti odobrena druga tranša iz novog stand-by aranžmana.

U Banjaluci je u nedjelju počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se poslanici po hitnom postupku moraju izjasniti o ekonomskoj politici i budžetu za 2013. godinu.

Republika Srpska je u recesiji, u padu je BDP, smanjen je izvoz, a uvoz i nezaposlenost rastu, naveo je premijer RS Aleksandar Džombić tokom predstavljanja ekonomske politike za narednu godinu.

“Stanje u zoni eura i regionu, ali i nepovoljni vremenski uslovi koji su se odrazili na poljoprivredu samo su neki od razloga koji su uzrokovali nepovoljna kretanja u prva tri kvartala 2012. godine, koja se ogledaju prvenstveno u smanjenju izvoza u odnosu na isti period prethodne godine i smanjenju fizičkog obima industrijske proizvodnje, što se odrazilo i na tržište rada, gdje se problem nezaposlenosti zadržao kao najveći negativni efekt ekonomske krize”, izjavio je u govoru Aleksandar Džombić.

Do kraja 2012. godine, naveo je Džombić, RS će bilježiti negativan rast BDP-a, a godišnja stopa inflacije iznosiće 2,1 posto, a njena projekcija za 2013. je 1,9 posto.
Planirani budžet Republike Srpske za iduću godinu iznosi 1, 945 milijardi KM i veći je za 120 miliona u odnosu na ovogodišnji. Planirane su uštede od 114 miliona. Na smanjenju plaća od 10 posto za 44.000 budžetskih korisnika najavljuje se 65 miliona KM.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici u ponedjeljak je usvojio Budžet za 2013. godinu, a usvajanju je prethodila višesatna rasprava kako o dokumentu, tako i o proceduri kojom je on došao u Parlament. Pijedlog budžeta u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputio je premijer Nermin Nikšić, bez saglasnosti Vlade Federacije.

U izjavi za novinsku agenciju SRNA predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić rekao je da su na svim nivoima za skraćenu proceduru.

“Budžet FBiH prema ovom prijedlogu u svom kapacitetu ima oko 2,2 milijarde KM. Od tog ukupnog iznosa, oko 700 miliona ide na kreditne obaveze, a oko milijarde su kapitalni grantovi i kapitalni izdaci, do 250 miliona različiti nivoi plata i oko 200 različiti materijalni troškovi”, rekao je Škaljić.

Budžet FBiH za 2013. godinu bi se pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije trebao naći već u utorak.

Kada je riječ o državnom budžetu, Predsjedništvo BiH ga je finaliziralo i usvojilo.

Nebojša Radmanović i Željko Komšić su bili “za”, dok je “protiv” bio Bakir Izetbegović. Budžet je upućen u Parlament BiH na usvajanje.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG