Linkovi

Mirisi su dobri za razmišljanje, rad ili… kupovanje


Eksperti za marketing sa Državnog univerziteta Washington i švicarskog Univerziteta St. Gallen željeli su ustanoviti koji su mirisi najefikasniji u dovođenje mušterija u raspoloženje prijemčivo za kupovanje.

Mirisi evociraju sjećanja. Miris određenog parfema može, možda, prizvati vizije prve ljubavi. Mirisi pružaju ugodu i utjehu, što može potvrditi svatko tko se bavi aromaterapijom. A, na koncu, mirisi nas mogu navesti da nešto kupimo, što dobro znaju agenti za prodaju nekretnina koji nerijetko u kućama koje pokušavaju prodati ispeku kolačiće prije nego što kuću pokažu potencijalnim kupcima.

Eksperti za marketing sa Državnog univerziteta Washington i švicarskog Univerziteta St. Gallen željeli su ustanoviti koji su mirisi najefikasniji u dovođenje mušterija u raspoloženje prijemčivo za kupovanje. U stručnom časopisu Journal of Retailing, oni izvještavaju da su jednostavni mirisi bolji od složenih.

Stotine švicarskih kupaca bile su izložene bilo jednostavnom mirisu naranđe ili složenijoj mješavini naranđe, bosiljka i zelenog čaja. Uvid u priznanice sa blagajni otkrio je skok u prodaji kada je u zraku bio samo miris naranđe.

Jednostavni miris je koristan i pri izvođenju kognitivnih zadataka. Washingtonski znanstvenici su studente izložili raznim mirisnim uvjetima dok su rješavali određene verbalne probleme. Studenti su riješili više problema u kraće vrijeme kada je u zraku bio jednostavan miris, nego kad je mirisalo složenim mirisom ili mirisa uopće nije bilo.

Eric Spangenberg, dekan Koledža za biznis Državnog univerziteta Washington, kaže da je jednostavni miris lakši za mozak da ga obradi tako da se um može bolje fokusirati na razmišljanje, rad ili… kupovanje.
XS
SM
MD
LG