Linkovi

Rekord za online trgovanje u SAD: prodana roba za više od milijardu dolara u jednom danu


Prodaja u zadnja dva mjeseca u godini, povezana sa tradicionalnim darivanjem za Božić i Novu godinu, doprinosi sa 20 do 40 posto godišnjem prihodu u maloprodaji.

Američki praznički kupci mogli bi postaviti rekord za elektroničku trgovinu u jednom danu, smatraju analitičari tvrtke comScore. Oni kažu da su kupci potrošili rekordnih milijardu dolara u kibernetskim kupovinama u petak.

Analitičari nazivaju ponedjeljak nakon praznika Dana zahvalnosti „Kibernetski ponedjeljak“ jer je u zadnjih nekoliko godina bio najbolji dan u godini za prodaju preko interneta.

Petak nakon Dana zahvalnosti naziva se „Crni petak“ jer je to uobičajeno dan kada trgovci prestaju bilježiti gubitke crvenom bojom i počinju upisivati profite crnom. Taj je petak za mnoge Amerikance slobodan dan koji iskoriste za kupovine u trgovinama koje, pak, upravo tada počnu sa prazničkim sezonskim rasprodajama.

Prodaja u zadnja dva mjeseca u godini, povezana sa tradicionalnim darivanjem za Božić i Novu godinu, doprinosi sa 20 do 40 posto godišnjem prihodu u maloprodaji.

Eksperti nacionalnog saveza maloprodajnih biznisa kažu da će ukupno praznička prodaja ove godine porasti za 4 posto, što je nešto sporije nego što je porasla prošle godine u odnosu na prethodnu. Kathy Grannis, iz tog saveza, kaže da prodaja preko interneta raste vrlo brzo, ali još uvijek predstavlja tek deseti dio ukupne prazničke prodaje.

„Maloprodaja je u 2011. narasla na oko 2,5 milijarde dolara. Oko 9 do 10 posto toga je proisteklo iz prodaje preko interneta. A taj je broj u konstantnom rastu sa 3, 4, odnosno 5 posto. Dakle, sada dolazimo već na dvoznamenskaste brojke što se tiče udjela online prodaje u ukupnoj maloprodaji,“ kaže Grannis.

Ekonomisti budno prate maloprodaju čitave godine jer potrošačka potražnja predstavlja oko dvije trećine ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Državama. S obzirom da se radi o najvećoj ekonomiji u svijetu, a potrošači ovdje kupuju robe iz cijelog svijeta, zdrava američka ekonomija pomaže mnogim zemljama koje izvoze na ovo ključno tržište.
XS
SM
MD
LG