Linkovi

BiH

Šestorka postigla dogovor: Ubrzanje reformi i nova koalicija


Predsjednici šest bh. političkih partija, potvrdili su u utorak na sastanku u Mostaru ubrzanje rada na evroatlantskim integracijama, novu parlamentarnu većinu i dogovor o primjeni sporazuma Sejdić-Finci

Nakon više mjeseci političkih igara, oštre retorike, "natezanja", sukoba i zastoja u svim oblastima na putu ka EU, šest lidera nove parlamentarne većine u BiH, nakon trosatnog sastanka iza zatvorenih vrata utorak u Mostaru, javnosti su saopćili kako su postigli dogovor o svim ključnim pitanjima, potrebnim za rješavanje nagomilanih političkih, socijalnih i ekonomskih problema.

Predsjednici HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SBB-a rekli su kako je zavladala dobra atmosfera među tim strankama i kako kreću u realizaciju dogovorenog. Inače, domaćin susreta je bio predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ima razloga za optimizam, atmosfera u okviru šestorke koja je danas zasjedala je ohrabrujuća. Razgovarano je o stvarima oko kojih se slažemo, a do sada je potrošeno mnogo vremena na ono oko čega se ne slažemo - poruka je to nakon današnjeg sastanka lidera nove parlamentarne većine na nivou BiH.

Lideri su saopćili kako je postignut dogovor oko realizacije Mape puta iz Bruxellesa, te da su se obavezali raditi na donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih, uključujući i provedbu presude Sejdić-Finci, i to na način da predstavnici jednog ne mogu birati predstavnike drugog naroda.

„Siguran sam da oko doma naroda smo danas potvrdili one principe i ono sve što smo dogovarali. Oko Predsjedništva svakako trebamo sjesti i naći konačno rješenje“, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dogovorena je i hitna rekonstrukcija Vlade FBiH, i to imajući u vidu da se vodi računa o kompatibilnosti vlasti na svim nivoima. Takođe su najavili i provođenje mjera radi poboljšanja sveukupnog stanja u zemlji. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić:

„Osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem zaustavljanja negativnog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koje će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH“, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Svih šest lidera je podržalo nedavni sporazum SNSD-a i SDP-a, te će zajedno raditi na dogradnji rješenja iz tog sporazuma kroz parlamentarnu proceduru.

„Kada je u pitanju sporazum, meni posebno pričinjava zadovoljstvo što je sporazum koji smo postigli, dvije stranke - SNSD i SDP, dobio podršku ovdje. I da ne bi stvari bile krivo interpretirane, mi želimo da se taj sporazum dograđuje i da se institucionalizira“, kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dodaje: „SDP i SNSD će, u dogovoru sa ostalim, predložiti već u toku od nekoliko dana, dakle na pravoj ili na sljedećoj sjednici Savjeta ministara set zakona, između 10 i 15 zakona ili rješenja, koja treba u formi prijedloga da budu upućena Parlamentu, a tamo će ostale političke partije podržati ta rješenja.“

Šest lidera su pozvali i sve druge političke snage da podrže ovakav pristup radi stabilizitranja stanja u BiH.

Što se tiče pitanja nove parlamentarne većine, saopćeno je kako je postignut puni dogovor da ovih šest stranaka čine novu parlamentarnu većinu, te je naglašeno kako važe dogovori prethodne većine u kojoj je bila SDA.

„Ono što u ime Saveza za bolju budućnost želim da kažem je da smo mi zaista preuzeli sve obaveze koje je ona šestorka, u onom sazivu, preuzela, sklopila i ugovorila i da tu nikakvih dilema nema“, rekao je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još je istakao kako je uspostavljena dobra atmosfera među ovih šest stranaka. Također je u svom stilu pozvao - kako se izrazio - međunarodne mešetare da počnu prihvatati rezultate lokalnog dogovora unutar BiH.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG