Linkovi

Izrael bombardira Gazu, ali se istodobno intenzivira diplomacija


Studenti Univerziteta Birzeit pokrivaju lica tokom sukoba sa izraelskim vojnikom u Gazi, 19. novembra 2012.
Studenti Univerziteta Birzeit pokrivaju lica tokom sukoba sa izraelskim vojnikom u Gazi, 19. novembra 2012.

Premda se intenzivira diplomacija sa ciljem zaustavljanja prekograničnih napada između Izraela i Pojasa Gaze, palestinsko medicinsko osoblje kaže da je više od 19 osoba ubijeno u današnjim izraelskim zračnim udarima

Premda se intenzivira diplomacija sa ciljem zaustavljanja prekograničnih napada između Izraela i Pojasa Gaze, palestinsko medicinsko osoblje kaže da je više od 19 osoba ubijeno u današnjim izraelskim zračnim udarima, što ukupan broj poginulih povećava na najmanje 96 Palestinaca i tri Izraelca.

Napadi se nastavljaju, ali, kako se javlja, diplomatski napori u Kairu napreduju ka zaustavljanju zračnih napada između Izraela i Gaze, koji traju već šest dana.

Izraelska vojska je danas objavila da je bombardirala desetke ciljeva u Gazi, uključujući i nekoliko zgrada u kojima je smještena policija pokreta Hamas, koji kontrolira taj teritorij.

Militantna grupa Islamski džihad kaže da je u zračnom napadu na medijski neboder u Gazi, u kojemu se nalazi i mnogo stranih novinara, ubijen i jedan od najviših komandanata vojnog krila te grupe, Brigade Al Quds. To je drugi puta, u dva dana, da je pogođena ta zgrada.

Izrael kaže da je također gađao i podzemna lansirališta za rakete, kao i tunele koji se koriste za krijumčarenje i sakrivanje oružja.

Neovisni novinar Mohamed Dawwas rekao je za Glas Amerike da, premda je u Gazi strah doslovce opipljiv, stanovnici su otvrdnuli u svom stavu prema Izraelu nakon više dana zračnih udara. „Izgledaju mi čvrsti, stvarno žele nastaviti. Mislim da, ako Izraelci nastave bombardirati Gazu, oni žele da se otpor okupaciji nastavi. Vjheruju da su jači nego prije, da se ovaj put s time mogu suočiti.“

U međuvremenu, palestinski militanti u Gazi ispalili su desetke raketa u Izrael. Nema izvješća o žrtvama, a Izrael kaže da je njegov sistem obrane od projektila, nazvan Željezna kupola, presreo rakete koje su išle ka naseljenim područjima.


Pogrebna povorka u Gazi za 13 osoba koje su poginule u jučerašnjem izraelskom zračnom udaru
Pogrebna povorka u Gazi za 13 osoba koje su poginule u jučerašnjem izraelskom zračnom udaru
U Gazi, hiljade ljudi su vičući išle u pogrebnoj povorci za 13 osoba – od kojih 11 iz jedne obitelji – koji su poginuli u izraelskom zračnom udaru u nedjelju.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri optužio je Izrael za napade na civile. On je rekao da izraelske vojne operacije ne uspijevaju, pa zato izraelske snage gađaju žene i djecu.

Izrael optužuje palestinske militante da koriste civilna područja u Gazi kako bi sakrili oružje i lansirne rampe za rakete. Uz to, kaže Izrael, Hamas gađa stambena područja u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da je vojska spremna značajno proširiti ofenzivu ako bude potrebno, ali da Izrael preferira diplomatsko rješenje.

Izraelski predsjednik Shimon Peres kazao je posebnom izaslaniku za Srednji Istok, Tonyju Blairu, da je jedini cilj Izraela zaustavljanje raketiranja. „Mislim da je ovaj puta jasno da Izrael nema nikakvih ambicija da osvaja ili da postigne nekakvu prednost nego da želi zaustaviti raketiranje.“

Blair je pozvao na obustavu vatre. „Nadam se da ćemo tokom idućih dana uspjeti postići prekid vatre na osnovama koje su održive, na osnovama koje zaustavljaju prijetnju projektilima iz Gaze, ciljanim na izraelske civile, i, isto tako, onda olakšavaju život stanovnicima Gaze koji su, naravno, isto tako mnogo propatili.“

Blair je jedan od nekoliko međunarodnih medijatora koji su stigli u regiju, nadajući se da će isposlovati okončanje nasilja, koje drastično poraslo prošle srijede nakon što je u izraelskom zračnom napadu ubijen vođa vojnog krila Hamasa.

U Kairu, u toku su razgovori pod posredovanjem Egipta, kojima se pokušava postići primirje. Danas je u Kairo stigao i glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon kako bi pomogao u pregovorima. Premda su Izrael i Palestinci jako udaljeni u svojim zahtjevima, obje strane kažu da su otvorene za diplomatsko rješenje... ali i pripremljene za daljnju eskalaciju ako pregovori propadnu.

Khaled Meshaal, vođa Hamasa u egzilu, rekao je danas da Izrael mora napraviti prvi korak. „Tko je počeo rat, mora ga i okončati,“ rekao je Meshaal na press konferenciji u Kairu.
XS
SM
MD
LG